Місцеві вибори у 2020 році: як голосувати за новими бюлетенями. Інструкція

Місцеві вибори у 2020 році: як голосувати за новими бюлетенями. Інструкція
Читать на русском

Спочатку треба обрати партію, потім вписати у другий квадрат номер кандидата, якого людина хоче "підняти" в територіальному списку обраної партії

У громадській організації "ОПОРА" пояснили, як голосувати на найближчих місцевих виборах після того, як Верховна Рада внесла зміни до виборчого кодексу України у липні цього року. Про це повідомляє APnews з посиланням на ОПОРА.

Новий бюлетень слід "читати" по горизонталі: зліва перелік партій, посередині два квадрати для відміток, а праворуч список кандидатів від цих партій. Спочатку треба обрати партію, потім вписати у другий квадрат номер кандидата, якого людина хоче "підняти" в територіальному списку обраної партії.

Номер кандидата треба вносити у тому вигляді, в якому він визначений в бюлетені (якщо записаний "01", то вносити "01", а не "1").

"Зазвичай у більшості населених пунктів України людина отримає 4 виборчі бюлетені для голосування за: 1) голову населеного пункту, 2) депутатів відповідної ради, 3) депутатів районної ради, 4) депутатів обласної ради. Для голосування за сільського голову буде бюлетень лише з зазначенням кандидатів. Якщо в селі зареєстровано менш ніж 10 000 виборців, то і в бюлетені для голосування за депутатів сільської ради необхідно також вибрати з переліку прізвищ. Для голосування за районна та обласна рада буде бюлетень нової форми, де потрібно буде вибрати партію, а в сусідньому квадраті вписати цифри, що позначають номер кандидата від цієї ж партії зі списку праворуч", - йдеться у повідомленні.

Однак у Дніпрі, Житомирі, Кривому Розі, Кропивницькому, Полтаві та Херсоні виборці отримають п’ять бюлетенів, оскільки обиратимуть не тільки стандартний набір, а ще й районні ради.

У Києві отримають два бюлетені для виборів міського голови і депутатів міської ради. На підконтрольній території Україні Донецької і Луганської областей видадуть по три бюлетені.

Якщо виборець вирішить голосувати за партію, але з якихось причин не проголосує за кандидата, такий бюлетень все одно буде вважатися дійсним, і голос за обрану ним партію буде зарахований.

Місцеві вибори у 2020 році: як голосувати за новими бюлетенями. Інструкція

Як повідомляв APnews раніше, Верховна Рада України у середу, 15 липня, призначила місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року.

Новини партнерів

"Похорони диктатури": білорусів закликають до страйку і вимагають нових виборів
"Систематичні репресії авторитарного режиму": Байден закликав Лукашенка утриматись від насильства

Найпопулярніше за тиждень