"Ми стільки років профукали": 10 цитат Романа Віктюка про Україну

"Ми стільки років профукали": 10 цитат Романа Віктюка про Україну
Ексклюзив
Читать на русском

Режисер послідовно підтримував Україну навіть після переїзду до Москви.

Сьогодні, 17 листопада, в Москві помер режисер Роман Віктюк. Причиною смерті 84-річного Романа Григоровича став COVID-19. У культового режисера не було сім'ї і дітей. Але після себе він залишив свою багату творчу спадщину.

Також за своє життя Роман Віктюк неодноразово висловлювався про свою батьківщину, Україну. Редакція APnews підготувала добірку з десяти цитат Романа Григоровича про Україну.

У 2014-му році режисер звернувся до жителів Донецької і Луганської області, відповідаючи на питання про те, як Україні виграти війну на сході країни:

"Хочу жителям Донбасу сказати тільки одне: ви живете поза Богом, ви його не чуєте. На секунду вимкніть всі телеканали, закрийте очі і побудьте в тиші. Без зла, без насильства, без вбивства. У цій тиші, долучившись до Неба, може бути, у вашій душі щось станеться. Повинно відбутися, якщо ви українці. якщо ви не громадяни України, навіть ця тиша вам не допоможе, тоді залиште Україну в спокої".

Відразу кілька яскравих цитат про Україну і своє ставлення як до самої країни, так і до найважливіших подій в історії країни режисер розповів в інтерв'ю російській службі BBC:

"Коли я раніше бував в Нью-Йорку, і я говорив - я український режисер, це не виробляло ніякого враження. Руський режисер і все тут. Після "помаранчевої" революції я вийшов до американців і з гордістю сказав - я український режисер, зал встав".

"Я розумів - то, що там відбувається, буває так рідко на цій планеті. Мабуть, це був такий духовний спалах. Коли я бачив цих хлопців на Хрещатику, я був вражений світлом і тієї аурою, яка від них виходила".

"Треба розуміти, що таке національне і що таке націоналіст. Це абсолютно різні речі, і на жаль, ми часто їх плутаємо, одне приймаємо за інше. Перше - це гордість за свою країну, а друге - це екстремістське відстоювання цієї гордості, незважаючи ні на що. Я за національну свідомість".

Даючи інтерв'ю "Радіо Свобода" все в тому ж 2014-му році, Роман Григорович зауважив, що йому нелегко живеться в Москві в умовах неоголошеної війни між двома країнами:

"Повірте, що [в Москві зараз] дуже важко... Але я роблю все, щоб вони знали, що я українець".

"У мене на дверях квартири в Москві є дві жовто-блакитні речі, і ніхто мені нічого не говорить. Але ж мій будинок перший від Кремля, і у мене жовто-блакитні стрічки. Це правда. Я прилетів сюди до Львова і подзвонив сусідці в Москву, щоб пішла і подивилася на двері, на ці стрічки. Почув у відповідь: "Ну що ви - звичайно, хто посміє...".

В інтерв'ю "Фактам" Роман Віктюк висловив своє ставлення до "ленінопаду", який якраз розгортався в Україні:

"І ніякий це не вандалізм, не руйнування. Зараз по всій Україні скидають пам'ятники вождю пролетаріату. Так, адже це ж святе діло. Жоден з них не являє собою твір мистецтва, а лише фальшиву данину системі".

Наступну цитату формально Роман Віктюк казав не про Україну. Але з огляду на, що Роман Григорович відмовляв трьом президентам України займати посаду міністра культури, ми включили в матеріал і його висловлювання про співпрацю з владою:

"Так ось, є три шляхи. Перший шлях - це диференціюватися від влади. Є другий шлях - зовсім точно сказати собі: "Влада і людина мистецтва непорівнянні". Є третій шлях, який нашіптує диявол. Тому що нам в одне вухо, праве, каже Бог, а в ліве говорить диявол. і він каже: "Зроби останню спробу і постарайся лицемірно служити - тоді ти будеш в перших рядах цієї переможної армади". Бути на узбіччі, коли йде переможна армада, не так просто".

У ще одному з інтерв'ю Роман Віктюк висловив своє ставлення до нібито різниці між заходом і сходом країни:

"По всіх українських каналах моє звернення повторювали кілька разів. Треба нації мати терпіння і вірити тільки в те, що з нею Бог. Тривога - це мікроб і диявольський голос, який намагається людини приспати. Для того, щоб розбудити, і існуєте ви - преса. І розмови про різницю між заходом і сходом - це диявольський наклеп".

А в кінці - висловлювання-співчуття великого режисера про те, скільки років Україна втратила в XX столітті:

"Ми стільки років профукали. Найголовніше - виховання. Комуністи сказали - Бога немає, і все тут же відмовилися, і це стало нормою. Все потрібно починати з дитячого віку. Навіть коли мама вагітна, повинна звучати музика. Не та, яка закликає до побиття і умертвіння, а та, яка звучала під час Шевченко на Україні".

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в Москві у віці 86 років помер сатирик Михайло Жванецький. Ми збирали добірку його найкращих висловлювань про політику і життя. Також ми підготували п'ять кращих цитат Армена Джигарханяна про Росію й Україну.

Новини партнерів

Знищити 15 млн норок: в Данії майже затвердили рішення
Інтерактивний пеньок та зелено-біла ялинка: як святкуватимуть Новий рік у Києві під час карантину

Найпопулярніше за тиждень