"Ми не сироти, ми сильна країна": промова Зеленського на День незалежності

"Ми не сироти, ми сильна країна": промова Зеленського на День незалежності
Читать на русском

"Ми - молода країна з тисячолітньою історією. Тому ми маємо не тільки почуватись відповідно, а й поводитись відповідно", - сказав президент

Володимир Зеленський виступив зі святковою промовою до Дня незалежності України. Головний меседж його слів: українці - народ з тисячолітньою історією, Україна - сильна країна, в складі якої українці, білоруси, кримчаки, росіяни, молдавани, казахи та інші народи.

Про це APnews пише з посиланням на його виступ.

"Сьогодні ми святкуємо 30-у річницю здобуття незалежності, 30-у річницю відновлення незалежності України. Ми молода країна з тисячолітньою історією.

Нашій Конституції 25 років, але нашій Конституції 311 років, вона написана Пилипом Орликом і нарешті вдома, тому кожен може побачити її. Нашій гривні чверть століття, на ній зображений князь Володимир, але нашій гривні більше тисячоліття, вона існувала ще за князя Володимира. Цьогоріч ЗСУ відзначали 30 річницю свого створення, а у 1616 році ЗСУ відзначали взяття фортеці Кафа.

Ми будуємо свій дім на землі, де жили і будували наші предки. Ми не в гостях, і не в приймах, ми молода родина зі славетної династії Київської Русі Україна. Ми з хороброго, мудрого, козацького роду. Ми не сироти, ми нащадки могутньої країни, яка була центром Європи. Тому ми маємо не тільки почуватись відповідно, а й поводитись відповідно. Ми спадкоємці державності, яка існувала понад 1000 років тому”, - сказав президент.

Далі він згадав багато досягнень, зокрема цифровий паспорт, зняття недоторканності, запуск народовладдя, будівництво доріг та шкіл тощо. І додав, що саме таку країну офіційно підтримують інші, коли вона подаватиме заяву на вступ до ЄС.

“Вперше за 30 років ”Антонов” будує для держави три літаки, для армії будують гвинтокрили на українських лопатях, цьогоріч будуються нові танки. Сильна країна відроджує воєнно-морський флот та бази. Сильна країна, яка будує тисячі доріг, сотні шкіл, перша у світі має цифровий паспорт, виконує свої обіцянки і вперше запускає народовладдя. Таку країну офіційно підтримують інші, коли вона подаватиме заяву на вступ до ЄС. Але якщо вона буде такою країну, їй не треба просити запрошення, проситимуть її. Сильна країна не чекає, коли хтось вирішить її проблеми”, - сказав Зеленський.

Та не забув і про Крим на Донбас. Додав, що “можно тимчасово окупувати території, але неможливо окупувати любов людей до України”.

“Ми більше ніколи і нікому не подаруємо жоден камінчик, не дамо анексувати наших письменників, наших науковців, наших спортсменів, наших героїв, які перемагали нацизм. Єдине, що може нас розділяти, це щедро накритий стіл.

Але не менш важливо нам зрозуміти, як їй залишитися. Ми всі багато сперечаємося про минуле, а це означає, що ми не робимо висновків з власної великої історії. Тому що жоден ворог не завдав нам більшого удару, ніж наші власні чвари. У чому сила українського народу? В українському народові", - підкреслив Зеленський.

За всім, що сьогодні відбувається в центрі столиці - стежте у Telegram-каналі APnews.

Нагадаємо, Зеленський ввів нове свято в Україні під час виступу на День незалежності.

Новини партнерів

Помер екс-нардеп «Батьківщини» Володимир Бондаренко
Зеленський ввів нове свято в Україні під час виступу на День незалежності

Найпопулярніше за тиждень