Менше цукру та хліба, більше м'яса та фруктів: з 1 вересня українських школярів годуватимуть "по-новому"

Менше цукру та хліба, більше м'яса та фруктів: з 1 вересня українських школярів годуватимуть "по-новому"
Читать на русском

Особливу увагу приділили зниження кількості цукру

Нова система харчування в українських школах почне діяти з 1 вересня поточного року. Про це повідомляє APnews з посиланням на прес-службу Міністерства освіти і науки.

"Нові норми мають на меті зробити шкільне харчування більш збалансованим і корисним для дітей. У документі міститься інформація про розподіл білків, жирів і вуглеводів, які повинні містити страви, пропоновані школярам протягом дня. Особливу увагу при організації харчування приділяють зниженню кількості спожитого цукру", - йдеться в повідомленні.

Як будуть годувати українських школярів з 1 вересня:

  • кількість цукру скоротять у 2-2,5 раза - до 7,5 г на один прийом їжі;
  • кількість фруктів збільшать до 100 г на один прийом їжі;
  • кількість хліба скоротять до 30-50 г на 1 прийом їжі;
  • кількість м'яса збільшать. При п'ятиденному харчуванні на один день має припадати дві порції м'яса по 70 г, 100 г або 120 г залежно від віку;
  • кількість молочних продуктів в меню збільшать.

Передбачена одна порція молока або молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту або кефіру, або 125 г сиру, або 75 г сиру м'якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.

Нові правила харчування включають дієтичні потреби дітей. Так, школярам з підтвердженою лікарем харчовою алергією на молоко і молочні продукти будуть пропонувати рослинні напої, а школярам з підтвердженою непереносимістю глютену повинні пропонуватися продукти і страви без глютену і його слідів.

Як раніше повідомляв APnews, норми харчування дітей у шкільних їдальнях та організованих колективах змінили відповідно до вимог Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Новини партнерів

"Укрзалізниця" скасувала частину своїх рейсів через карантин
Малиновський став найкращим гравцем в ТОП-5 ліг Європи за останній місяць

Найпопулярніше за тиждень