Медикам, які постраждали через COVID-19, виплатили понад 56 млн гривень компенсацій - Мінсоцполітики

Медикам, які постраждали через COVID-19, виплатили понад 56 млн гривень компенсацій - Мінсоцполітики
Ексклюзив
Читать на русском

Система компенсацій медпрацівникам у період пандемії COVID-19 досить бюрократична. Вона вимагає тривалого процесу оформлення. Крім того, медпрацівникові потрібно ще довести, що хвороба настала під час виконання професійних обов’язків.

Сьогодні в Україні понад 600 медиків захворіли на COVID-19. Статистика захворюваності на коронавірус серед людей, які надають медичну допомогу хворим, загалом, невтішна.

У коментарі APnews у Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що система компенсацій медпрацівникам у період пандемії COVID-19 досить бюрократична. Вона вимагає тривалого процесу оформлення. Крім того, медпрацівникові, у разі виявлення у нього коронавірусу, потрібно ще довести, що хвороба настала під час виконання професійних обов’язків.

Ми звернулись до Міністерства соціальної політики, де нам розповіли, скільки медпрацівників вже отримали компенсації та деталі виплат.

Так, станом на 20 листопада, медичним працівникам, які постраждали від коронавірусу в Україні, виплатили 56 850 000 гривень компенсацій. Це загальна сума виплат, яка стосувалась як компенсацій тим медикам, які були змушені сидіти на самоізоляції через хворобу. Та й тих, що, на жаль, померли від захворювання. У такому разі компенсації отримали члени сім’ї. Далі - детальніше.

Яка встановлена сума компенсацій?

У разі встановлення медичному працівникові державного або комунального закладу охорони здоров’я групи інвалідності та ступеня втрати працездатності протягом одного календарного року внаслідок захворювання на коронавірус, що настало під час виконання проф. обов’язків в умовах підвищеного зараження, виплата проводиться разово у таких розмірах:

  • 400-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня 2020 року, для осіб з інвалідністю 1 групи (840 800 грн);
  • 350-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня 2020 року, для осіб з інвалідністю 2 групи (735 700 грн);
  • 300-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня 2020 року, для осіб з інвалідністю 3 групи (630 600 грн).

У разі смерті медпрацівника, що настала внаслідок інфікування коронавірусною хворобою під час виконання службових обов'язків, членам його сім’ї проводиться виплата у розмірі 750-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня 2020 року - це 1 576 500 грн.

Крім цих виплат, Фонд також компенсує:

  • від 50 до 100% середньої заробітної плати, залежно від страхового стажу, по тимчасовій непрацездатності у разі захворювання;
  • 100% середньої заробітної плати у період перебування медпрацівника на самоізоляції під медичним наглядом.

Також здійснюються страхові виплати медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я у разі визнання захворювання на коронавірусну хворобу професійним захворюванням, пов’язаним з виробництвом, і членам сімей медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, які померли від коронавірусної хвороби внаслідок інфікування нею під час виконання професійних обов’язків.

Але зазначили, що страхові виплати дійсно здійснюються за результатами розслідування нещасного випадку.

Скільки медпрацівників вже отримали компенсації?

Станом на 20 листопада для виплати 8684 медпрацівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності за період перебування на самоізоляції Фондом профінансовано заяви-розрахунки на суму 14,7 млн гривень.

Для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, пов’язаної з нещасним випадком або професійним захворюванням, до Фонду надійшло заяв-розрахунків на загальну суму 5 469 060 гривень.

У той же час медичним працівникам, яким встановлено групу інвалідності, що настала внаслідок захворювання на коронавірусну хворобу, Фондом профінансовано страхові виплати:

  • 2 особам з інвалідністю 3 групи на суму 1,26 млн гривень (по 630 тис грн кожній)
  • 2 особам з інвалідністю 2 групи на суму 1,47 млн гривень (по 735 700 грн кожній).

Водночас з липня поточного року Фондом профінансовано одноразові виплати сім’ям померлих медпрацівників, померлим від COVID-19, на суми 4,47 млн та 34,68 млн гривень.

Читайте також:
Медикам, які постраждали через COVID-19, виплатили понад 56 млн гривень компенсацій - Мінсоцполітики
Медикам, які постраждали через COVID-19, виплатили понад 56 млн гривень компенсацій - Мінсоцполітики
Медикам, які постраждали через COVID-19, виплатили понад 56 млн гривень компенсацій - Мінсоцполітики

Новини партнерів

Степанов розповів, чому Україна боїться російської вакцини
Кабмін погодив звільнення голови Харківської ОДА Олексія Кучера

Найпопулярніше за тиждень