Масові протести в Білорусі підривають безпеку України, - політолог

Масові протести в Білорусі підривають безпеку України, - політолог
Ексклюзив
Читать на русском

Політолог наголосив, що для України розвиток подій у Білорусі – це теж фактор невизначеності.

Для України мир в Білорусі має принципове значення, адже у Мінську знаходиться Контактна група з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Масові протести, покликані результатами виборчої кампанії в Білорусі певною мірою підривають і безпеку України.

Про це в ексклюзивному коментарі APnews сказав політолог Олексій Якубін.

За його словами, зміна влади шляхом повстання у будь-якій країні дуже часто має не прогнозовані наслідки.

"Все може закінчитись тим, що у Лукашенка зрозуміють, що їм потрібно буде вносити корекцію до більш активного політичного життя всередині країни, адже помітно, що серед молоді є бажання більшої політичної участі. Білоруська система, хоч вона і більш соціальніша, ніж в Україні, але вона не давала людям політичного тайму.

Якщо ми побачимо масовий, величезний мітинг і уявимо, що режим Лукашенка буде зведений, то є відкрите питання – а що далі буде? Чи стане від цього Білорусь і наша країна більш безпечною, якщо ми отримаємо іще одну країну на кордоні з не прогнозованою ситуацією?" - задається питаннями Якубін.

Політолог наголосив, що для України розвиток подій у Білорусі – це теж фактор невизначеності. Він пояснив, чому для України є важливим факт миру у сусідній країні:

"Я вже не кажу про те, що будь-яка зміна влади через масові мітинги, як правило, веде до того, що на певний час потім знижується соціальний і культурний рівень в країні.

У нас в Мінську знаходиться мінська контактна група продовжує працювати і нам достатньо важливо, щоб там ситуація зберігалася стабільна".

Нагадаємо, що у неділю, 9 серпня, в день президентських виборів у Білорусі, де Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, почалися масові протести громадян. Мінськ повністю ізолювали, з перебоями почали працювати всі соцмережі та ЗМІ.

Як повідомляв APnews, політологи пояснили, чи загрожує Лукашенку справжній "майдан".

Новини партнерів

Їх обдурила пропаганда Росії: Кравчук розповів, з ким з ОРДЛО готовий вести переговори по Донбасу
У Києві водій авто проігнорував попереджувальні знаки та залишився без даху

Найпопулярніше за тиждень