Марків може стати політичним проектом, якщо повернеться в Нацгвардію - буде "ментом" - політолог

Марків може стати політичним проектом, якщо повернеться в Нацгвардію - буде "ментом" - політолог
Ексклюзив
Читать на русском

Редакція APnews розповідає, хто такий Віталій Марків і чому навколо його персони зараз так багато розмов.

Сьогодні, після трьох років ув'язнення в тюрмі Італії, в Україну повернувся Віталій Марків. З нього зняли всі звинувачення за підозрою у вбивстві італійського журналіста і визнали невинним. Марківа особисто зустрів глава МВС Арсен Аваков, сьогодні з ним зустрівся особисто Президент Зеленський і в цілому вся ця історія озвучується урядом як "велика перемога над несправедливістю".

Редакція APnews розповідає, хто такий Віталій Марків і чому навколо його персони зараз так багато розмов.

Хто такий Віталій Марків?

Віталій Марків - 31 рік, родом з міста Хоростків, що в Тернопільській області на Західній Україні.

Коли Віталію було 16 років, він разом з сестрою переїхав до Італії, де отримав італійське громадянство. В кінці 2013 року повернувся в Україну, де взяв участь в акціях протесту на "Євромадані".

Вже в 2014 році він вступив в Національну гвардію України і взяв участь в боях за Слов'янськ на посаді заступника командира взводу батальйону Національної гвардії України імені генерала Сергія Кульчицького.

Читайте також:
Віталій Марків, після відсидки в Італії, має намір далі служити в Нацгвардії

У чому суть його справи?

Марків підозрювався у вбивстві італійського та російського журналістів Андреа Роккеллі і Андрія Миронова. Обидва загинули в травні 2014 року за Слов'янському в Донецькій області. Справу порушили і розслідували слідчі органи трьох країн - України, Італії та Росії.

Так, автомобіль з журналістами потрапив під обстріл. Тоді представники так званої ДНР стверджували, що журналістів убили українські військові, а офіційна українська влада, в свою чергу, поклала відповідальність за вбивство журналістів на військових "ДНР".

Марківа затримали 30 червня в Італії за підозрою у вбивстві італійського фотокореспондента. Суд першої інстанції засудив його до 24 років в'язниці. Марків перебував у в'язниці з червня 2017 року. Вчора його відпустили і зняли з нього всі звинувачення.

Координатор батальйону Кульчицького Андрій Антонищак раніше пояснював, чому Марків не винен у вбивстві італійського фотокореспондента.

Він розповів, що в той день, що 2 травня 2014 року, о 04:00 Слов'янськ штурмував батальйон Кульчицького за участю 95-ї повітряно-десантної бригади ЗС України. Марків якраз був в одній з спецгруп, які перебували на горі Карачун. А коли колона була заблокована, на мосту з'явилися представники Russia Today і італійські журналісти. За словами Антонищака, італійський фотокореспондент не міг загинути з гори Карачун, до того ж в українських військових не було мінометів, а тільки стрілецька зброя.

Читайте також:
В Італії суд виправдав українського військового Марківа

Персона Марківа як політичний проект?

Політтехнолог Дмитро Раїмов зазначив, що Марків вже став таким собі політичним символом, що в майбутньому може перерости в політичний проект.

"Його поїхав особисто зустрічати міністр внутрішніх справ Аваков, його зустрічали в Україні з офіційною почесною вартою, з ним зустрівся Зеленський. Чи захоче він стати політиком? Ймовірно, так. Тому що він став відомим на всю країну, його портрет висить на центральних вулицях в Києві, у нього є передумови для того, щоб сформуватися як політик", - пояснив експерт.

Але зазначив, що якщо такі плани і є, то їх потрібно реалізовувати прямо зараз, тому що за рік про Марківа вже всі забудуть.

"Змонетизувати Марківа як політичний проект потрібно зараз. Але для цього потрібні гроші. А якщо у нього або його сім'ї цих грошей немає, то він піде працювати в Національну гвардію, де втратить своє політичне майбутнє і стане простим, грубо кажучи, "ментом", - сказав політтехнолог.

Дмитро Раїмов також пояснив, що для того, щоб Марків зберіг свій політичний капітал, йому потрібно організовувати якусь громадську організацію із захисту прав політв'язнів, фокусувати на собі увагу як на політв'язні і намагатися по-максимуму знаходиться в публічному просторі. Інакше повернути себе потім буде дуже складно, і скоріше - неможливо.

Читайте також:
Перемога Байдена в США посилить збройний конфлікт на Донбасі: політолог пояснив зв’язок

Новини партнерів

Осередки по всьому світу та гори трупів: що таке ІДІЛ та чому терористів більше не бояться
В Україні може з'явитися "чорна зона" карантину: хто туди увійде

Найпопулярніше за тиждень