Лякатися снігу у квітні не варто: в Асоціації фермерів пояснили, як негода позначиться на врожайності та цінах

Лякатися снігу у квітні не варто: в Асоціації фермерів пояснили, як негода позначиться на врожайності та цінах
Ексклюзив
Читать на русском

"Люди злякалися снігу у квітні дарма", - наголосив президент Асоціації.

Нестабільні погодні умови цьогоріч лякають українців - у кінці квітня у більшості регіонів країни тривалий час спостерігалися заморозки, місцями навіть сніг. Особливо важливою в цьому питанні є сфера землеробства, оскільки за обсягами врожаю в Україні формуються ціни на продукти.

Редакція APnews поспілкувалась з президентом Асоціації фермерів і приватних землевласників України Миколою Стрижаком, який заспокоїв - хвилюватися поки рано.

За його словами, сніг у квітні не вісник неврожаю, навіть навпаки - він часом позитивно позначається на фермерстві.

"Люди злякалися снігу в квітні. Але я вам поясню, що це навіть добре. От наприклад, якщо давати воду курчатам з колодязя або з крану - вони помруть. А якщо сніг розтанув, жива вода пішла в землю - вони живуть і здорові. То скажіть мені: погано, що пішов та розтанув сніг? Аж ніяк ні", - пояснив Микола.

Додав, що у квітні складно сказати, яким буде урожай в Україні. Проте на сьогоднішній день прогнози хороші.

"Урожай закладається на задану цифру, але все залежить від погодно-кліматичних умов, причому протягом кожного дня до збору врожаю. В минулому році у владі казали: ми очікуємо небачений урожай. Але почалася засуха, та ж кукуруза вигнала до 3 метрів, але качани не зав’язалися, зерна не було.

Якби зійшов урожай, а вдарили морози - тоді це погано, але зараз не той випадок. В минулому році в мене так сталось з виноградом. “Бабахнуло” -6 градусів, коли він вже пустив листочки, і врожаю не було", - сказав президент Асоціації.

Та наголосив, що більшість агрономів вже готові до неочікуваних змін погоди, тому саджають по декілька сортів - на випадок різних погодних умов для гарантії, що середній урожай точно буде.

Насправді-то "точкою" оцінки з приводу цін стане червень. Тоді більш-менш буде зрозуміло, що з врожаєм, і вся логіка формування вартості продуктів буде залежати від цього. Якщо рік буде неврожайним, ціни будуть рости, що б уряд не робив.

Читайте також:

Новини партнерів

У Чернігові померла 5-річна дівчинка після отруєння грибами
На проспекті Правди у Києві утворився "портал в підземелля". Фото

Найпопулярніше за тиждень