Литовці подали до суду на Горбачова за військовий злочин 30-річної давності

Литовці подали до суду на Горбачова за військовий злочин 30-річної давності
Читать на русском

Цивільний позов подано від імені шести осіб, які втратили своїх близьких 13 січня 1991 року. Згідно зі звітом, позов спрямований на притягнення Горбачова, як вищої особи в СРСР, до відповідальності за розправу 13 січня.

У Литві 13 січня родичі загиблих у сутичках із радянськими військовими подали позов проти колишнього лідера СРСР Михайла Горбачова, пише Литовське національне радіо та телебачення LRT.lt, передає APnews.

Позов пов'язаний із подіями, коли Литва добивалася незалежності від СРСР у 1991 році. Рівно 31 рік тому під час зіткнень із радянськими військовими загинули 14 мирних жителів Литви, понад 700 було поранено.

2019 року литовський суд визнав десятки радянських чиновників винними у військових злочинах, але прокуратура країни відмовилася проводити розслідування щодо Горбачова. Ця відмова обурила тих, хто прагне справедливості.

Заявники стверджують, що вони надали докази, що підтверджують, що Горбачов контролював збройні сили СРСР з 11 по 13 січня 1991 року і що на той час він не вжив жодних заходів для запобігання агресії, тобто для припинення скоєння міжнародного злочину.

"Необхідно, щоб винні у військових злочинах були притягнуті до відповідальності", - сказав адвокат, який склав позов Міндаугас Гедейкіс.

Роберт Повілайтис, як потерпілий у кримінальній справі від 13 січня, порушив питання про відповідальність Горбачова, оскільки колишній вищий радянський чиновник не входить до обвинувачених. Були спроби допитати його як свідка, але безрезультатно.

"Я глибоко жалкую, що у прокурорів Генеральної прокуратури не вистачило сміливості порушити питання про кримінальну відповідальність тодішнього Президента СРСР. Для тих, хто розуміє ієрархічну структуру Радянського Союзу, очевидно, що дводенні дії військових сил, підпорядкованих Міністерству оборони СРСР, Міністерству внутрішніх справ та Комітету державної безпеки, були б неможливі без схвалення Горбачова", - сказав він.

Повілайтіс зазначив, що на той час Горбачов був президентом Радянського Союзу, головнокомандувачем збройних сил і генеральним секретарем Центрального комітету Комуністичної партії Радянського Союзу.

"Кримінальний процес, що триває, під час якого вже засуджено деяких організаторів і виконавців масових вбивств, дуже важливий, але правосуддя буде неповним без урахування відповідальності командира найвищого рівня", — сказав Повілайтис.

Аурімас Жукаускас, речник Вільнюського окружного суду, підтвердив, що позов було отримано, але дата слухання не призначена.

"Дата слухань ще не призначена, справа гучна, гадаю, це займе деякий час", - сказав він.

Новини партнерів

Чоловік, який перехворів на COVID-19, поскаржився на зменшення члена: чотири сантиметри зникли назавжди
У НАЗК заявили про необхідність декларувати спецрахунок для "ковідної" тисячі

Найпопулярніше за тиждень