"Літак полетить порожнім і нас кинуть": десятки українців застрягли в Іраку і благають Зеленського дозволити їм повернутися додому

"Літак полетить порожнім і нас кинуть": десятки українців застрягли в Іраку і благають Зеленського дозволити їм повернутися додому
Ексклюзив
Читать на русском

Ірак відправляє літак за своїми громадянами до Києва, але в Україну він прибуде порожнім. Українці з Іраку просять дозволити їм сісти в цей літак.

До редакції APnews звернулися українці з Іраку, які більше місяця не можуть повернутися додому в Україну. На даний момент це 41 громадянин України.

Як розповіла в ексклюзивному коментарі Софія, одна з тих, хто хоче повернутися, - ситуація критична. Так як менше ніж через два дні, 17 квітня, об 11:00 іракська авіакомпанія летить до Києва за своїми громадянами. Українці в Іраку звернулися до посольства з проханням доставити їх цим рейсом на батьківщину, іракська сторона була, ніби як, не проти. Але Україна, розповіла Софія, схвалила приліт цього літака порожнім. Ірак відправляє рейс за своїми громадянами і квитки для українців, які перебувають в їх країні, не продають. Це вказується і в самій інструкції до рейсу іракської авіакомпанії.

"Україна схвалила приліт літака до Києва порожнім. Нам не дозволяють повернутися додому! У посольстві України в Іраку сказали, що зі свого боку зробили все можливе, але українська сторона перешкоджає нашому поверненню", - розповіла дівчина.

Софія пояснила, що тип дозволу на переліт - односторонній. Українці не можуть вилетіти з Багдада у Київ, так як компанія не має право продати їм квитки.

"Якби Україна дозволила двосторонній тип, то нам би продали квитки і ми б полетіли на цьому рейсі", - сказала дівчина.

Софія також повідомила, що вони вже посилали заяви з проханням про допомогу в Офіс Президента, МЗС та інші структури. Однак поки що ніхто відповіді так і не дав.

"Літак полетить порожнім і нас кинуть": десятки українців застрягли в Іраку і благають Зеленського дозволити їм повернутися додому

Софія перебуває в місті Багдад зі своєю маленькою дитиною. Віза у неї вже закінчилася. Прилетіти вчасно не змогла, так як документи дитини на момент, коли закривали кордони, були в суді.

"У нас залишилося 2 дні і літак полетить порожнім. Нас кинуть на небезпечній іракській землі напризволяще", - звернулася Софія.

Разом з Софією у відео звернулися також й інші українки. Серед них є Христина - член збірної команди України з веслування на човнах "Дракон". Вона розповіла, що приїхала в Ірак з чоловіком на заробітки, і повинна була повернутися додому. Але тут їх наздогнав строгий карантин, і всі регулярні рейси скасували.

Дівчина разом з іншими українськими громадянами, які також з різних причин не змогли вчасно повернутися в Україну, просять уряд, МЗС і Президента дозволити їм посадку на літак, який летить до Києва 17 квітня. При цьому відзначають, що дорогу собі оплатять самі. Просять тільки дозволу з боку держави на їхній переліт.

Читайте також:
"Нас поліція виганяє жити на вулицю": понад 300 українців застрягли у В'єтнамі без можливості продовжити візу

Новини партнерів

Підозрюваному у підготовці вбивства Осмаєва генералу СБУ обрали запобіжний захід
У лікарні Львова стався вибух: є загиблий

Найпопулярніше за тиждень