Летіла на навчання, потрапила в тюрму: Чоловік арештованої в Греції українки розкрив деталі її "пригод"

Летіла на навчання, потрапила в тюрму: Чоловік арештованої в Греції українки розкрив деталі її "пригод"
Ексклюзив
Читать на русском

Анна Валевська мала всі законні підстави на в’їзд до Європи, але проблем уникнути не вдалося.

Затриману в Афінах українку, студентку французької бізнес-школи, Анну Валевську першою відпустили з імміграційної поліції і дозволили вільно пересуватися територією Греції. При цьому вона, разом з іншими потерпілими, повернеться додому у вівторок, 7 липня.

Про це в ексклюзивному коментарі APnews розповів чоловік Валевської. Олексій Завгородній поділився з нами історією перебування його дружини у "готелі" "Ласкаво просимо до Греції".

За його словами, жінка до останнього не наважувалася брати квитки до Парижу через ситуацію з коронавірусом, проте, коли все ж наважилась – вирішила летіти з пересадкою в Афінах, адже так квитки коштували дешевше. Тоді ще Анна не знала, чим для неї обернеться таке рішення.

"Аня летіла в бізнес школу на очну сесію в Париж. Через ситуацію з коронавірусом і обмеженнями Аня до останнього не брала квитки і моніторила ситуацію, поки найприйнятнішим за ціною варіантом не залишився варіант летіти через Афіни. І весь минулий тиждень на форумах і в соціальних мережах українці повідомляли про те що успішно влетіли в Грецію. Деяким "прописували" самоізоляцію на добу, Аня до цього була готова тому взяла квиток до Афін на добу раніше, ніж потрібно було, щоб якщо потрібно - самоізолюватись в готелі, як вимагає влади. Афіни - Париж відповідно у неї був окремий квиток", - резюмував чоловік.

Як тільки літаки Wizz Air та RyanAir приземлилися в аеропорту в Афінах, 17 українців, серед яких була і Анна Валевська, забрали до поліції.

"У суботу ( ред. – 4 липня) ввечері прилетіли рейси в Грецію Wizz Air та RyanAir і 17 пасажирів (5 Wizzair і 12 RyanAir) потрапили в "готель" "Ласкаво просимо в Грецію" з тарганами і гратами на стінах.

У неділю (ред. – 5 липня) вранці стало зрозуміло що це може бути надовго, так як співробітники Афінського аеропорту сказали, що не можуть впустити нікого в країну і єдиний варіант - це відправити всіх назад прямим рейсом тієї ж авіалінії (для Ані найближчий такий рейс був аж у вівторок 7го)", - розповів чоловік постраждалої українки.

За словами Завгороднього, його дружина мала законні підстави на в’їзд до Європи.

"Відповідно так як: а) у Ані були законні підстави на вліт в ЄС (бізнес школа) і жити в таких умовах (антисанітарія + відсутність предметів базової необхідності) до вівторка було б просто нелюдяністю, тож ми з Анею почали активно працювати над вирішенням питання із залученням ЗМІ, соцмереж і всіх знайомих і друзів. Це принесло свої плоди", - наголосив він.

Затримана в Афінах Анна знайшла підтримку в обличчі консула України в Греції Анни Тищенко та бізнес-партнера її чоловіка Ніколаса Коккіноса, який довів до відома міністра туризму Греції про ситуацію, що склалася. Він же залучив місцевого адвоката, який допоміг жінці "достроково" покинути поліцію та оселитися в одному із місцевих готелів.

"В результаті happy end: Аню випустили з імміграційної поліції і вона може вільно переміщатися по території Греції, але так як вона побоюється повторення історії при в’їзді у Францію, вона вирішила сьогодні повертатися до Києва", - зазначив чоловік Валевської.

Також Завгородній нам розповів, що шанси на в'їзд в ЄС були ще в одного молодого чоловіка, який подорожував по бізнесу. Адвокат, якого долучили до справи, намагався допомогти і жінці похилого віку з онуками, щоб їх відправили до України раніше.

Як розповів чоловік Валевської, інші затримані українці вже сьогодні, 7 липня, мають повернутися в Україну, в тому числі і його дружина.

"Адвокат працює щоб цей епізод не був зарахований у них як спроба нелегального в'їзду в ЄС. Сьогодні вже начебто всіх повинні повернути. Моя дружина після "визволення" оселилася в нормальному готелі в Греції і теж повертається сьогодні", - зазначив він.

Раніше APnews повідомляв, як не повторити долю заарештованих в Греції українців. Наша редакція опублікувала поради експерта з туризму.

Читайте також:

Новини партнерів

Герой дня: нападник "Севільї" забив гол, а потім став воротарем і врятував команду
Американський футболіст Патрік Махоумс уклав найдорожчий контракт в історії та заробить 503 мільйони доларів

Найпопулярніше за тиждень