Україна не буде основним союзником США поза НАТО, це зламає логіку держави - Кулеба

Україна не буде основним союзником США поза НАТО, це зламає логіку держави - Кулеба
Читать на русском

Він підкреслив, що Україна буде основним союзником США в НАТО, а не поза Альянсом.

Верховна Рада не повинна голосувати за звернення до США щодо надання Україні статусу основного союзника поза НАТО. Відповідне рішення може зламати стратегічну логіку держави.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає APnews.

Глава МЗС нагадав, що минулого року Україна стала партнером з розширеними можливостями НАТО, що дає поглиблену взаємодію з Альянсом.

"Тиждень тому під час візиту до Вашингтона президент України Володимир Зеленський успішно заручився підтримкою США для зміцнення обороноздатності України. Там же ми підписали нову угоду з США в сфері безпеки і оборони, яка по ряду параметрів є більш амбітніша за статус "основного союзника поза НАТО", - зазначив Кулеба.

Він підкреслив, що Україна буде основним союзником США в НАТО, а не поза Альянсом.

"Для цього ми і втілюємо цілісну стратегію зовнішньої політики, створюємо систему альянсів для безпеки України, поглиблюємо взаємодію зі стратегічними партнерами. Парламент має право приймати рішення, які вважає за необхідне. Однак на цьому тлі ідея звернення до США за статусом "основного союзника поза НАТО" не несе доданої вартості для безпеки України", - підкреслив міністр.

Крім того, Кулеба назвав дане питання "спробою політичного хайпу".

"Я прошу народних депутатів не приймати рішення, яке ламає стратегічну логіку держави, і дати дипломатам продовжити професійно робити свою справу. Ми досягнемо ще більших результатів, якщо окремі політичні сили підпорядкують свої особисті внутрішньополітичні інтереси загальному для всіх завданню захисту національних інтересів України в світі" , - додав міністр.

Як повідомляв APnews, український посол Маркарова заявила, що Україні не потрібен статус основного союзника США поза НАТО.

Новини партнерів

Українські спортсмени заробили у Токіо понад 270 млн гривень "призових"
58% українців вважають, що країна рухається неправильним шляхом, – соцопитування

Найпопулярніше за тиждень