"Кримська платформа": у Фінляндії та Швеції розповіли про виконану "роботу" після саміту

"Кримська платформа": у Фінляндії та Швеції розповіли про виконану "роботу" після саміту
Ексклюзив
Читать на русском

Фінляндія лише призначила контактну особу з цього питання - людину, яка і так займається співпрацею з країнами Східної Європи та Центральної Азії.

Понад два місяці тому в Україні відбувся масштабний міжнародний саміт "Кримської платформи". В результаті зустрічі країни-учасники підписали спільну декларацію, в якій, між іншим, зобов'язалися створити контактні підрозділи на базі країн з питань Криму.

Редакція APnews звернулася до всіх країн, представники яких приїжджали на саміт 23 серпня з питаннями - чи створено обіцяний "офіс", хто в ньому працює і над якими темами.

На сьогоднішній день ми отримали відповідь від двох країн – Фінляндії та Швеції.

Так, у МЗС Фінляндії відповіли через два дні. Нам підтвердили їхнє безпосереднє відношення і до "Кримської платформи", і до підписання декларації. При цьому уточнили, що згідно з підписаним ними документом, учасники мають створити координаційні центри по Криму, "щоб забезпечити постійний та швидкий зв'язок між міністерствами закордонних справ".

Фінляндія в свою чергу вже призначила координатора (контактну особу).

"Фінляндія ухвалила рішення призначити координатора в рамках Групи зі Східної Європи та Центральної Азії. Ним став пан Йоонас Хейсканен, керівник групи з України та Східного партнерства ЄС", - розповіли нам у МЗС країни.

Додавши, що з питаннями щодо тем співробітництва країн по Криму слід звертатися безпосередньо до нього.

"Кримська платформа": у Фінляндії та Швеції розповіли про виконану "роботу" після саміту

У Швеції були ще більш небагатослівні. У МЗС країни нам відповіли, що "підтримують" Україну та її виконану роботу, але з усіх питань попросили звертатися до українських (!) відомств.

"Швеція підтримує декларацію Кримської платформи, у тому числі створення Україною національного офісу Кримської платформи, що знаходиться у Києві. З питань роботи Офісу рекомендуємо звертатися безпосередньо до Апаратів Уряду України", - йдеться у повідомленні.

Чи було створено контактний підрозділ, як обіцялося у декларації, залишається лише здогадуватись.

"Кримська платформа": у Фінляндії та Швеції розповіли про виконану "роботу" після саміту

Тим часом останній запис на офіційному українському сайті "Кримської платформи" датований 10 вересня, тобто сайт "стоїть" вже більше місяця. А на Youtube-каналі платформи нічого не розміщували вже понад два місяці.

Чекатимемо на відповіді інших країн, адже тема важлива і хотілося б, щоб усе зроблене було "не дарма".

Новини партнерів

СБУ розкрила мережу шпигунів ФСБ у Донецькій області, яка готувала диверсії
Рада отримала від Шмигаля подання про призначення Верещук, Свириденко та Рябікіна міністрами

Найпопулярніше за тиждень