Крик відчаю. Військовий експерт пояснив, чому Міноборони вже втретє оголосило призов офіцерів запасу

Крик відчаю. Військовий експерт пояснив, чому Міноборони вже втретє оголосило призов офіцерів запасу
Ексклюзив
Читать на русском

Олег Жданов пояснив, що призов на військову службу 500 резервістів буде здійснюватися через те, що Збройним силам України бракує кадрів.

Перший заступник міністра оборони України Іван Руснак підписав наказ про призов на військову службу у червні-липні 500 офіцерів запасу.

Згідно з текстом документу, офіцери, віком до 43 років, будуть направлені на курси перепідготовки і підвищення кваліфікації у військові заклади та військові навчальні підрозділи для обов'язкової підготовки протягом трьох місяців.

Редакція APnews поспілкувалася з військовим експертом Олегом Ждановим, щоб з’ясувати, про що саме свідчить відповідне рішення Міноборони, а також чи стосується воно загострення ситуації на сході України.

В ексклюзивному коментарі Жданов нам пояснив, що призов на військову службу 500 офіцерів запасу буде здійснюватися через те, що Збройним силам України бракує кадрів.

"Це вже третя спроба Міноборони призвати офіцерів запасу. Стосовно ситуації на сході України, то вона з цим питанням пов’язана менше за все.

Справа у тому, що це намагання Генерального штабу заткнути ті "діри" в укомплектуванні частинами і зберегти частини на рівні боєздатності за рахунок офіцерів запасу, тому що офіцери, які випускаються навчальними закладами, по-перше – кількість випускників не може покрити некомплект Збройних сил України, а по-друге – сприяють тому, що текучість кадрів серед офіцерів просто шалена. У нас таких людей як командир взводу вже час занести до Червоної Книги", - заявив експерт.

За його словами, Збройні сили України зараз переживають не найкращий період через брак кадрів, у зв’язку з чим призов офіцерів запасу, - вимушений захід, який буде проводитися вже втретє.

"Таке рішення Міноборони – це наслідок тяжких обставин життєдіяльності Збройних сил України. Перша хвиля у нас була 4 000 чоловік, коли ще за Петра Порошенка призивали, друга хвиля до 2 000 людей, і зараз 500. Вони змушені це робити, незважаючи на те, що більша частина часу йде на виховання самовольців у офіцери запасу, їх переінакшення на військово-облікові спеціальності. При цьому, не з кожного офіцера буде командир.

Військові училища або військові інститути, як вони зараз називаються, 4 роки готують офіцера командира, а тут офіцер запасу, який 5, 10, а може і більше років тому закінчив військову кафедру протягом 1-2 років, де в загальній кількості було 100-200 годин викладання. Тому, те, що зараз відбувається, - це крик відчаю щодо укомплектування офіцерського складу Збройних сил України", - резюмував Жданов.

Як повідомляв APnews, глава Міноборони Таран заявив, що для військових ВСУ не вистачає захисних засобів.

Новини партнерів

“Де мер Києва, а де санітарний лікар”: Верещук стверджує, що Ляшка немає у переліку кандидатів від “Слуги народу”
Рівень бідності в Україні зросте до 45% через коронавірус

Найпопулярніше за тиждень