Кремлівська пропаганда поширюється новими шляхами попри заборони ЄС - АР

Кремлівська пропаганда поширюється новими шляхами попри заборони ЄС - АР
Читать на русском

Майже через шість місяців війни кількість сайтів, що просувають той же пропагандистський контент, різко зросла.

Росія знайшла нові шляхи поширення своєї дезінформації після того, як через її вторгнення до України Євросоюз заблокував RT і Sputnik, два головні пропагандистські кремлівські канали.
Про це повідомляє агентство АР, передає APnews.

Після вторгнення Росії в Україну в лютому минулого року Європейський Союз ухвалив рішення заблокувати RT і Sputnik, два головні кремлівські канали, які розповсюджували пропаганду та дезінформацію про війну.

"Майже через півроку кількість сайтів, що розповсюджують той же контент, різко зросла, оскільки Росія знайшла способи обійти заборону. Вони провели ребрендинг своєї роботи, щоб замаскувати її. Вони переклали частину пропагандистських обов'язків на дипломатів. І вони вирізали і вставляли більшу частину контенту на нові сайти – ті, які досі не мали очевидних зв'язків із Росією", - повідомили в АР.

NewsGuard, нью-йоркська компанія, що займається вивченням та відстеженням дезінформації в Інтернеті, виявила 250 сайтів, які активно розповсюджують російську дезінформацію про війну, причому за останні місяці до них додалися десятки нових.

"Твердження на цих сайтах включають заяви про те, що армія України інсценувала деякі смертоносні російські атаки, щоб заручитися підтримкою світової громадськості, що президент України Володимир Зеленський інсценує публічні виступи, або що українські біженці вчиняють злочини у Німеччині та Польщі", - додали в агентстві.

Деякі сайти видають себе за незалежні аналітичні центри або новинні агентства. Близько половини з них англомовні, інші – французькою, німецькою або італійською мовами. Багато з них були створені задовго до війни і не були пов'язані з російським урядом, поки раптом не почали переказувати кремлівські тези.

"Вони можуть створювати "сплячі" сайти", - сказав один із керівників NewsGuard Гордон Кровіц.

"Сплячі" сайти - це сайти, створені для дезінформаційної кампанії, які перебувають у стані спокою, повільно набираючи аудиторію за рахунок нешкідливих або не пов'язаних між собою повідомлень, а потім у призначений час переходять на пропаганду чи дезінформацію”.

Хоча аналіз, проведений NewsGuard, показав, що більша частина дезінформації про війну в Україні виходить із Росії, він виявив випадки хибних тверджень із проукраїнською спрямованістю. Серед них були твердження про гарячого аса-винищувача, відомого як "Привид Києва", який, як пізніше визнали офіційні особи, був міфом.

YouTube, TikTok і Meta, які володіють Facebook і Instagram, зобов'язалися видалити RT і Sputnik зі своїх платформ на території Європейського Союзу. Але дослідники виявили, що в деяких випадках все, що потрібно було зробити Росії, щоб обійти заборону, – це розмістити повідомлення з іншого облікового запису.

Ситуаційний центр дезінформації, європейська коаліція дослідників дезінформації, виявила, що деякі відеоматеріали RT з'являлися у соціальних мережах під новою назвою та логотипом. У випадку деяких відеоматеріалів бренд RT був просто видалений з відео і розміщений на новому каналі YouTube, на який заборона ЄС не поширюється.

На думку Фелікса Картте, старшого радника британської некомерційної організації Reset, яка фінансує роботу Ситуаційного центру дезінформації та критично відноситься до ролі соціальних мереж у демократичному дискурсі, агресивніша модерація контенту в соціальних мережах може ускладнити для Росії обхід заборони.

"Замість того, щоб запровадити ефективні системи модерації контенту, вони грають у жури з кремлівським апаратом дезінформації", - сказав Картте.

Віце-президент Європейської комісії Віра Журова минулого місяця назвала дезінформацію "зростаючою проблемою в ЄС, і ми дійсно маємо вжити більш рішучих заходів".

Поширення сайтів, що поширюють дезінформацію про війну в Україні, показує, що Росія мала план на випадок, якщо уряди або технологічні компанії спробують обмежити RT і Sputnik. Це означає, що західні лідери та технологічні компанії мають зробити більше, ніж закрити один або два сайти, якщо вони сподіваються зупинити потік кремлівської дезінформації.

"Росіяни набагато розумніші", - сказав інший виконавчий директор NewsGuard, Стівен Брілл.

Новини партнерів

Росія запевняє, що Україна зупинила транзит нафти до Угорщини, Словаччини та Чехії
У серпні 2022 року очікується чотири затяжні періоди магнітних бур: прогноз

Найпопулярніше за тиждень