Кремінь розповів, чи варто українській мові переходити на латиницю

Кремінь розповів, чи варто українській мові переходити на латиницю
Читать на русском

За словами чиновника, питання збереження кириличного алфавіту дорівнює питанню збереження українських традицій.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь вважає недоцільним повний перехід української мови на латиницю. Про це повідомляє APnews з посиланням на його коментар виданню «Суспільне».

"Це пояснюється тим, що Україна за свою тисячолітню історію занадто багато втратила в боротьбі з іншомовними запозиченнями та впливами, тому в Україні не пройшло "ополячення", не минуло "онімечення", втім, і спроба "русифікації" в період колонізаторської політики зазнала фіаско ", - сказав він.

За словами Кременя, питання збереження кириличного алфавіту дорівнює питанню збереження традицій, оскільки саме на ньому були складені автентичні українські тексти. Водночас мовний омбудсмен допустив, що при певних випадках перехід української мови на латиницю є допустимим.

"Питання фонетичного транскрибування є абсолютно коректним, коли заповнюють закордонні паспорти, дають другий підпис назв вулиць, іншим географічним назвам, якими користуються наші іноземні гості, в міжнародному документообігу і діловодстві", - зазначив він.

Раніше APnews повідомляв, секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що українцям варто позбутися кирилиці і перейти на латиницю. Пізніше ми також зібрали реакцію політиків на пропозицію Данілова перейти на латиницю.

Новини партнерів

Помер дворазовий олімпійський чемпіон і світовий рекордсмен з України
Ліквідація ОАСК на роки затягне вирішення адмінсуперечок, але закон точно розглянуть – Малюська

Найпопулярніше за тиждень