Кожному по 2 га - маніпуляція: аграрний міністр пояснив, як українців ошукали

Кожному по 2 га - маніпуляція: аграрний міністр пояснив, як українців ошукали
Читать на русском

Роман Лещенко зазначив, що чиновники використовували цю норму для свого збагачення

Норма українського законодавства, яка "обіцяє" кожному українцеві два гектари землі, не що інше, як "маніпуляція". Про це повідомляє APnews з посиланням на заяву міністра аграрної політики Романа Лещенко в ефірі телеканалу "Дім".

За його словами, українцям не варто сподіватися на обіцяні 2 гектара, тому що їх немає і не було.

"Людям обіцяли землю. В країні було 52 млн наших громадян, яким сказали, що у кожного буде по 2 га. Тільки забули сказати, що у нас землі всього-то 60 млн га. Якщо навіть по 2 га, то це б 100 млн . Але навіть, коли сьогодні в країні 40 млн осіб, це все одно 80 млн га. це був просто самообман ", - пояснив міністр.

При цьому він вказав, що чиновники використовували для власного збагачення.

"Чиновники, які придумали ці земельні схеми, вони зробили все таким чином, що їхні родичі, пов'язані з ними особи, просто акумулювали цю землю через безкоштовну приватизацію", - заявив Лещенко.

Крім того, він зазначив, що є пріоритетні категорії громадян, наприклад учасники АТО / ООС. Їм планується виділити 750 тисяч гектарів землі постійного користування, які є у держави.

"Концепція перша: паї та роздати ці 2 га учасникам бойових дій та соціальним працівникам, які працювали свого часу в цих державних підприємствах. Друга концепція: ці землі здавати через прозору оренду, а акумульовані фінансові ресурси повертати учасникам АТО/ООС через монетизацію нормативних гектарів, тобто прямої грошовою виплатою", - розповів Лещенко.

Також він нагадав, що в законодавстві не врегульовано питання про виділення землі внутрішньо переміщеним особам.

"Але моє бачення попри те, що люди втратили свої будинки і втратили можливість жити там, де вони виросли, я вважаю, що такі люди мають право на отримання землі", - підсумував політик

Як раніше повідомляв APnews, відкриття ринку землі в Україні призведе до стрибка ціни за гектар як мінімум в два рази в перші три-п'ять років.

Новини партнерів

Депутат Європарламенту звинуватив Білорусь у змові з Росією у викраденні літака і затриманні Протасевича
У Нігерії стався спалах холери, 20 людей померло: "нульовим пацієнтом" стала домогосподарка

Найпопулярніше за тиждень