Кожен четвертий чоловік в Україні стикався з фізичним насильством

Кожен четвертий чоловік в Україні стикався з фізичним насильством
Читать на русском

9% чоловіків вважають найбільш потенційними агресорами жінок

Майже кожен четвертий чоловік в Україні в дорослому віці зіткнувся з фізичним насильством на вулиці. При цьому тільки 6% чоловіків мають досвід домашнього насильства в ролі потерпілого.

Про це APnews пише з посиланням на дані порталу Amnesty International, який проводив соцопитування в квітні-травні цього року. Відзначається, що було опитано 2016 респондентів чоловічої статі у віці від 18 років і старше.

Так, дещо більше від різних форм насильства опитані чоловіки потерпали в дитинстві і юності. Вуличних побоїв зазнавала третина респондентів (31%), булінгу та/або побиття у школі — кожен четвертий (25%). Про випадки ляпасів або побиття ременем удома до 16 років розповіли аж 65% опитаних.

Від кого чоловіки зазнають насильства найбільше?

Примітно, що українські чоловіки вбачають найбільшу загрозу фізичного насильства саме з боку інших чоловіків (78%), переважно від незнайомих на вулиці, представників кримінальних груп та силових структур. У той же час 9% вважають найбільш потенційними агресорами жінок, при цьому вказують переважно на знайомих і представниць кримінальних груп.

Серед тих, хто чинили домашнє насильство щодо хлопців, респонденти найчастіше називали батька, вітчима, партнера матері (45% із тих, хто стикалися з насильством до 16 років) або матір, мачуху, партнерку батька (32%).

Чи звертаються чоловіки по допомогу?

Результати опитування підтвердили, що більшість українських чоловіків схильні замовчувати випадки насильства незалежно від віку й середовища. Близько 8 % респондентів, які стикалися з домашнім насильством у дитинстві або в зрілому віці, не зверталися по допомогу. Дещо краща ситуація із зверненнями в разі вуличних побоїв у дорослому віці — про такі випадки повідомляла майже третина опитаних (29%).

Які причини насильства з боку чоловіків?

43% опитаних уважають, що чоловіків спонукає до насильства бажання здаватися «крутим», самостверджуватися в такий спосіб, — це найпоширеніша причина, яку називали респонденти. Ще 18% зазначили про неможливість вихлюпнути емоції якось інакше, а 11% уважають, що чоловіки від природи схильні чинити насильство.

Як повідомляв APnews раніше, в Україні хочуть створити реєстр домашніх насильників і контролювати їх онлайн.

Новини партнерів

Якісна питна вода коштуватиме українцям 28,5 млрд гривень
Комітет Ради рекомендував легалізувати медичний канабіс в Україні

Найпопулярніше за тиждень