Концентратори сімейним лікарям. Експерт пояснив, чому ініціатива Степанова на 700 млн грн - гроші на вітер

Концентратори сімейним лікарям. Експерт пояснив, чому ініціатива Степанова на 700 млн грн - гроші на вітер
Ексклюзив
Сергій Кравченко
Блог
Блог
Сергій Кравченко
Глава Національної медичної палати України і директор Інституту соціальної епідеміології
Читать на русском

В Україні станом на 28 квітня в системі НСЗУ зареєстровано 15528 сімейних лікарів

Кисневі концентратори потрібні в першу чергу в лікарняних стаціонарах, які досі не укомплектовані, а не у лікарів первинної ланки. Про це в коментарі APnews розповів глава Національної медичної палати України Сергій Кравченко.

"Кисневі концентратори, які планується закупити все-таки необхідні для невідкладної допомоги пацієнтам, які госпіталізуються лікарями первинної ланки, і для того, щоб їх використовувати під час транспортування пацієнтів", - зазначив Кравченко.

При цьому він вказав, що використання кисневих концентраторів після виписки пацієнта - це дурість, тому що низька сатурація - критичний стан - є підставою для госпіталізації. За його словами, таке можливо тільки для тих пацієнтів, яких виписали зі значним поліпшенням стану після COVID-19, але не для того, щоб лікувати людей в домашніх умовах.

"Як мінімум ці концентратори повинні бути здатні видавати 10 л на хвилину. Такі концентратори в середньому коштують від 1000 до 5000 доларів в залежності від країни виробника", - пояснив експерт.

Також він упевнений, що первинне ланці медичної системи необхідно зміцнювати, але спочатку необхідно укомплектувати лікарні.

"У лікарів повинні бути кисневі концентратори, щоб вони могли надавати не інвазивну кисневу підтримку, але якщо дивитися на те, як подає це все МОЗ, то це наводить на думку, що там не все так просто - або імітація бурхливої ​​діяльності, або формування корупційних схем. Зараз розробляти таку програму для первинки, враховуючи, що неукомплектовані стаціонари - немає достатнього числа кисневих точок, відсутній киснева магістраль - це повинні компенсувати кисневими концентраторами, враховуючи, що газобалонна техніка в умовах стаціонару заборонена. Таким чином, в першу чергу треба укомплектувати стаціонари", - розповів Кравченко.

Варто відзначити, що якщо взяти середню вартість кисневих концентраторів, а це 2500 доларів, що становить майже 70 000 гривень, то за виділені гроші можна купити приблизно 9900 концентраторів.

За даними НСЗУ, в Україні станом на 28 квітня зареєстровано 15528 сімейних лікарів. Таким чином, навіть не кожен сімейний лікар зможе отримати хоча б один кисневий концентратор. Щоб забезпечити кожного сімейного лікаря кисневим концентратором за ці гроші, їх вартість повинна бути близько 40000 гривень.

Крім того, кисневі концентратори необхідно обслуговувати, як мінімум міняти фільтри після кожного пацієнта, а це додаткові витрати, які знову ж таки незрозуміло на кого ляжуть.

Як раніше повідомляв APnews, Міністерство охорони здоров'я закуповує кисневі концентратори для сімейних лікарів, які повинні будуть їх видавати пацієнтам з потребою в кисневої терапії.

Рубрика данного матеріалу не модерується редакцією. Редакція не поділяє позиції блогерів і не несе відповідальності за достовірність викладених ними фактів і позицій.

Новини партнерів

Військова загроза для України збережеться до осені, - посли ФРН та Франції
Бужанський поскаржиться в поліцію через нацистське вітання на марші на честь СС «Галичина»

Найпопулярніше за тиждень