Конституційна війна. Кому вигідна і як відставка суддів вдарить по рейтингу Зеленського

Конституційна війна. Кому вигідна і як відставка суддів вдарить по рейтингу Зеленського
Ексклюзив
Читать на русском

Політолог пояснив, що в складі КСУ сидить дуже багато людей Петра Порошенка, представників попередніх президентів і команд, але тільки не Зеленського.

Великий скандал навколо Конституційного суду може бути комусь вигідний. А ось відставка суддів допоможе самому Зеленському. Таку думку в коментарі APnews висловили політологи.

Навіщо міг роздуватися такий скандал, чому саме зараз і як це може вдарити по рейтингу самого Зеленського - в нашому матеріалі.

Перезавантаження КСУ вигідно Зеленському

Політолог Володимир Воля сказав, що не вважає, що вся ця ситуація спланована. При цьому заявив, що перезавантажити КСУ вигідно для Зеленського.

"Я не думаю що в даному випадку мова йде про те, що хтось захотів прибрати суддів і вся ця ситуація була продумана заздалегідь. Безсумнівно, сама історія з відставкою надає тому ж Президенту і його команді можливість досягти якихось політичних цілей шляхом перезавантаження складу Конституційного суду", - сказав він.

Політолог Руслан Бортник пояснив, що в складі КСУ сидить дуже багато людей Петра Порошенка, представників попередніх президентів і команд, але тільки не Зеленського.

"Перезавантаження КСУ вигідна президенту. По-перше, це момент, коли можна взяти судову вертикаль під свій контроль. Незважаючи на те, що є свій уряд, монобольшінсть в парламенті. Судова система залишається неконтрольованою для Зеленського в більшій мірі", - зазначив експерт.

А кому ще?

При цьому політичний експерт Володимир Воля зазначив, що скандал навколо КСУ може бути вигідний не тільки Зеленському.

"Чи то вирішили прикрити чиїсь тили і врятувати когось від відповідальності і розслідувань, чи то було це зроблено з прицілом на можливі дострокові вибори. Маніпулятивний підхід насправді проглядається. Хоча б тому, що не КСУ встановлює міру кримінальної відповідальності, її встановлює парламент.

На другому плані ми можемо навіть бачити порушення Конституції Конституційним судом. Чому зараз? Це схоже на якісь геополітичні ігри, щоб зруйнувати можливість отримання нинішньої влади кредиту МВФ і допомоги від західних партнерів. Діра в бюджеті велика, країна котиться до колапсу, і на цьому можна отримувати якісь політичні дивіденди.

Навмисне чи ні - не знаю, але припускаю, що це може бути частиною політичних ігор, за домовленістю з кимось із внутрішньополітичних гравців в першу чергу. Чи то це російська опозиція, то це попередня влада могли бути зацікавлені в тому, щоб Україна зараз не отримала допомогу від заходу і залишилася з величезною діркою в бюджеті і не здатною цю дірку закрити. Тому що кредити - це єдина можливість на сьогодні утримати країну в здатному стані", - пояснив експерт.

Судді самі загралися

На думку політолога Володимира Волі судді КСУ заслужили, щоб їх відправили у відставку.

"Вони вже не в перший раз приймають рішення, які виглядають, з одного боку, як відстоювання будь-яких інтересів. З іншого боку, це виглядає як захист самих себе і конкретних суддів, які були під прицілом антикорупційного закону", - сказав експерт.

Він зазначив, що користуючись статусом недоторканних, судді КСУ почали "гратися в політику". А ліквідація незаконного збагачення виглядала як спроба убезпечити фігурантів розслідувань кримінальних справ від кримінального переслідування після зміни влади.

При цьому політолог зазначив, що чітко простежувалася інформаційна кампанія, мовляв "Зеленський зруйнує антикорупційну систему, яку вибудовував попередній президент".

"Я вважаю, що судді КСУ занадто захопилися своїм статусом недоторканних і фривольним тлумаченням Конституції і законодавства, які у нас в Україні недостатньо чітко сформульовані і допускають занадто різні тлумачення", - сказав він.

І підкреслив, що вважає таке рішення Президента правильним, хоча і розуміє, що робити Зеленський це збирається робити радикальним і не зовсім правильним, з точки зору права, способом.

Як це може вдарити по рейтингу Президента?

Володимир Воля заявив, що в цілому публіка любить спостерігати за розгоном суддів і якихось інших чиновників, тому потенційно це могло б підняти рейтинг чинного Президента. Але не у випадку із Зеленським.

"Розгін суддів, будь-яких чиновників, народ підтримує. Чи дозволить це Зеленському підвищити рейтинг - сумніваюся. Незважаючи на те, що народ таке любить, сам Зеленський опиняється в тій ситуації, коли нічого не зможе вже повернути колишніх його позицій в суспільстві. Утримати - так, але підвищити - навряд чи. Уже навіть занадто популярні у народу кроки не дозволять Зеленському повернути свої колишні електоральні позиції", - зазначив політолог.

При цьому Руслан Бортник відзначив, що заява Зеленського про перезавантаження КСУ налаштувало проти нього і опозицію, в тому числі "Голос" і "ЄС".

"Це його рішення не підтримав ніхто, і, звичайно, якщо Зеленський буде наполягати на такому неконституційному підході і перекладати при цьому відповідальність на Верховну Раду, то це може привести до об'єднання опозиції проти нього і спробам ініціювати процедуру імпічменту", - пояснив експерт.

Читайте також:

Новини партнерів

Арахамія та депутати "Слуги народу" порушили закон, намагаючись потрапити на закрите засідання КСУ - адвокат
Чоловіка, який замінував вареничну в центрі Києва, скрутили копи

Найпопулярніше за тиждень