Колишній молдавський військовий зізнався в причетності до викрадення Чауса: його завербували в Україні

Колишній молдавський військовий зізнався в причетності до викрадення Чауса: його завербували в Україні
Читать на русском

Обвинувачений повинен був надати детальну інформацію про будинок Чауса у Молдові, способі життя і щоденні маршрути членів сім'ї, а також закупити авто для викрадення

Колишній військовий з Молдови "зливав" інформацію про пересування сім'ї Чауса і допомагав іноземцям, які завербували його на території України, в підготовці до викрадення екссудді у квітні 2021 року

Про це повідомляє APnews з посиланням на заяву прокуратури Молдови.

Відповідно до проведеного розслідування прокуратури по боротьбі з організованою злочинністю та особливих справ (PCCOCS), 30-річний обвинувачений, ім'я якого не повідомляється, проходив військову службу в національних спецпідрозділах.

У лютому 2021 року, коли він працював охоронцем на території України у місцевого жителя, його завербувала група людей, причетних до викрадення екссудді Миколи Чауса.

За словами колишнього військового, йому доручили повернутися в Молдову і надати детальну інформацію про будинок Чауса, способі життя та щоденні маршрути членів сім'ї. Також він орендував кілька приміщень і купив 3 автомобілі для викрадачів.

Обвинувачений стверджує, що "вербувальники" були іноземцями, але не уточнив, громадянами якої саме країни вони були.

Ексвійськовий перебував під вартою правоохоронців Молдови починаючи з травня 2021 року. Нещодавно він уклав угоду з прокурорами PCCOCS про визнання провини в причетності до викрадення колишнього судді Миколи Чауса. Зараз обвинувачений перебуває під домашнім арештом. Прокуратура розглядала його справу окремо від основної - викрадення Чауса.

Також повідомляється, що прокурори PCCOCS звернулися до української влади з декількома запитами про судові доручення, що стосуються справи ексвійськового, для просування розслідування і підтвердження інформації. Проте, на цю мить офіційної реакції від прокуратури України не було.

Раніше APnews також повідомляв, 16 серпня в Києві представники Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду України розглянуть справу екссудді Дніпровського районного суду столиці Миколи Чауса.

Нагадаємо, що 30 липня екссуддя Чаус, якого у квітні 2021 року викрали невідомі, з'явився у селі Мазурівка на Вінниччині. Чауса затримали співробітники Служби безпеки.

У НАБУ закликали передати підозрюваного детективам, оскільки саме вони розслідують справу щодо екссудді та розшукують його. Пізніше з'явилися відео, на якому Антикорупційне бюро намагається зупинити автомобіль СБУ з Чаусом.

Довідка

9 серпня 2016 р. суддя Дніпровського райсуду Києва Микола Чаус був затриманий правоохоронцями під час отримання хабаря у розмірі $ 150 000. Отриману готівку служитель правосуддя зберігав у звичайних банках, закопаних в городі.

Незабаром Чаус втік з України та об'явився в Молдові, де він і пробув останні п'ять років.

3 квітня 2021 року у Кишиневі суддя був викрадений невідомими. Імовірно, до цього причетні співробітники українських спецслужб.

Новини партнерів

40 країн підтвердили участь у саміті "Кримська платформа"
У вибуху автобуса в російському Воронежі підозрюють одну з пасажирок

Найпопулярніше за тиждень