Коли в Україні почнуть повторно вакцинувати від коронавіруса - відповідь МОЗ

Коли в Україні почнуть повторно вакцинувати від коронавіруса - відповідь МОЗ
Ексклюзив
Читать на русском

Поки що точно невідомо, як довго триває імунітет від COVID-19 після вакцинації.

В Україні другі дози вакцини проти COVID-19 почали вводити на початку квітня 2021 року. На сьогоднішній день повний курс вакцинації пройшли понад 11 млн людей.

Редакція APnews запитала у Міністерстві охорони здоров’я, коли заплановано проведення повного курсу ревакцинації для тих, хто цього року отримав дві дози. І от, що нам розповіли.

На сьогоднішній день МОЗ лише розглядає можливість проведення повного курсу ревакцинації для тих, хто отримав базовий курс щеплення (дві дози дводозної вакцини чи одну дозу однодозної) у 2021 році. Запланований він, логічно, на 2022 рік.

Проте подробиць наразі мало, адже остаточне рішення ще не прийняте.

"У разі прийняття відповідного рішення Міністерство повідомить всі деталі, зокрема щодо використання тих чи інших типів вакцин, отримання документів про проведені щеплення, тощо", - розповіли нам у прес-службі МОЗ.

Тобто фактично наразі невідомо (і ще не вирішено) - чи можна буде "змішувати" вакцини. Тобто вакцинуватись, наприклад, Pfizer тим, хто цього року пройшов курс вакцинації препаратом Coronavac.

При цьому в МОЗ наголошують, що вакцинація в Україні добровільна та безкоштовна, й інші варіанти зараз навіть не розглядаються.

А скільки ж тоді "захищає" вакцина?

Якщо пам’ятаєте, на початку вакцинальної кампанії повідомлялось, що COVID-сертифікати діятимуть півроку, але згодом термін збільшили вдвічі - до 365 днів.

Але це не означає, що рівно стільки ж днів людей “захищатиме” сам препарат.

Різні виробники вакцин від коронавірусу заявляли про різні терміни дії своїх препаратів:

  • CoronaVac - 6 місяців, після чого рівень антитіл починає знижуватись;
  • АstraZeneca - 2-3 місяці зберігається максимальна ефективність вакцини;
  • Moderna - 3 місяці зберігається максимальна ефективність препарату в 94%;
  • Pfizer/BioNTech - 4-6 місяців рівень антитіл становить 96,2%, а після - знижується приблизно до 84%;
  • Johnson & Johnson - 8 місяців дає стійку імунну відповідь

Проте у МОЗ наголосили, що дослідження ще тривають і поки що точно невідомо, як довго триває імунітет від COVID-19 після вакцинації.

"Цілком можливо, що користь від вакцини триватиме довше року. Нам слід почекати, щоб побачити, наскільки довговічний захист від вакцин. Також можливо, що люди можуть потребувати бустерів кожні кілька місяців, один раз на рік або лише кожні кілька років. Для цього потрібно опрацювати велику кількість даних", - кажуть у міністерстві.

При цьому додають, що людина не може знати, наскільки ефективний захист вибудував її організм. Проте дізнатися про це можна ретроспективно, після того, як науковці у світі проведуть низку досліджень та будуть продовжувати відстежувати, наскільки ефективна дія вакцини.

Що робити, якщо термін COVID-сертифікату спливає на початку 2021 року?

Відповідь проста - перевипустити (перезавантажити) сертифікат. Справа в тому, що спочатку в Україні COVID-сертифікатам визначили термін придатності у 180 днів. А згодом, у вересні, продовжили до 365 днів, тобто до одного року.

Але люди, які завантажили свої сертифікати раніше, зараз можуть помітити, що їх термін спливає, наприклад, у лютому чи в березні.

"Термін дії COVID-сертифікату згенерованого на підставі отримання двох щеплень проти коронавірусної хвороби складає 1 (один) рік. Відлік терміну дії сертифікату починається з часу отримання другої дози дводозної вакцини або за 14 днів після вакцинації однодозною вакциною", - наголосили в МОЗ.

Та підкреслили, що оскільки другі дози вакцини проти COVID-19 почали вводити в Україні на початку квітня 2021 року, то й термін дії сертифікатів триватиме щонайменше до квітня 2022 року.

Ось приклад: сертифікат, згенерований на початку вересня має термін дії до березня 2022 року. Але якщо його перевипустити, термін дії продовжується автоматично - до вересня 2022 року.

Коли в Україні почнуть повторно вакцинувати від коронавіруса - відповідь МОЗ
Коли в Україні почнуть повторно вакцинувати від коронавіруса - відповідь МОЗ

Як це зробити у "Дії":

  1. Увійти в додаток
  2. Обрати "Послуги" - "COVID-сертифікати"
  3. "Почати".

Документ буде заново згенеровано з новою датою.

Коли в Україні почнуть повторно вакцинувати від коронавіруса - відповідь МОЗ
Коли в Україні почнуть повторно вакцинувати від коронавіруса - відповідь МОЗ
Читайте також:

Новини партнерів

Верховна Рада схвалила "ресурсний" закон, яким підвищується низка податків
Голова Верховного Суду Данішевська пішла у відставку

Найпопулярніше за тиждень