Колапс на ринку пального: чому ціни на АЗС "повзуть" вгору і що подорожчає найбільше

Колапс на ринку пального: чому ціни на АЗС "повзуть" вгору і що подорожчає найбільше
Ексклюзив
Читать на русском

Після відмови трейдера співпрацювати з Україною, обсяги пального суттєво скоротилися, що призвело до зростання цін.

В Україні роздрібні оператори лише за вихідні 17-19 квітня підвищили вартість бензину і дизпалива на 0,1-1,4 гривень за літр. В окремих мережах АЗС вже почалися перебої з продажем бензину у роздріб, а подорожчання автогазу прогнозують вже з квітня-травня. Паралельно з цим Укрзалізниця заявляє, що не зможе перевозити людей, тому що пального залишилося всього на чотири дні. Якщо ситуація не стабілізується, вартість дизпалива у травні може зрости на 20%.

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич у коментарі журналісту APnews пояснив колапс на ринку пального відмовою трейдера співпрацювати з Україною через пакет нових санкцій, введених РНБО та президентом Володимиром Зеленським.

На тлі арешту частини нафтопроводу, який йде з РФ, в Україні виник вже наявний дефіцит ресурсу. Саме тому ціни на пальне "повзуть" вгору, і спрогнозувати, коли ситуація стабілізується – дуже складно, підкреслює експерт. Таким чином, поки швейцарський трейдер Proton Energy Group S.A. зазнає збитків і поки Україна не знайде йому іншу заміну, ціни на АЗС будуть зростати.

"Дуже "розумна" українська влада незрозуміло навіщо здійснила арешт ділянки продуктопроводу, що йде з Російської Федерації, яким минулого року транспортували приблизно 10% всього дизпалива. Таким чином вони зруйнували стосунки із трейдером, який постачав сюди взагалі все паливо. Трейдер відмовився співпрацювати з Україною. І на його місці будь-хто відмовився б, тому що у цього трейдера арештували продукти приблизно на 2 мільярди гривень. Тож, від контрактів він відмовився.

Вже десь місяць в Україну ніхто не везе це паливо з Росії. Вчора (ред. – 19 квітня) Укрзалізниця навіть поскаржилася, що їй не буде чим возити людей через чотири дні, якщо нічого не зміниться", - пояснив Марунич.

Експерт з енергетичних питань назвав ще одну причину, чому ціни на АЗС зростають - в Україну імпортується паливо, вироблене з нафти, вартість якої досягає 68 доларів за барель.

"Зараз в Україні дефіцит цього ресурсу вже практично наявний.

У травні місяці, якщо нічого не зміниться, і якщо зараз швидко не приїдуть додаткові обсяги з Литви чи з Польщі, то дефіцит може досягнути половини споживання місячного дизпалива і так само скрапленого газу, що може підштовхнути ціни вгору.

Плюс – на подорожчання всього палива впливає те, що поступово в країну потрапляють оптові партії за вищою ціною.

Рівно рік тому в Штатах була від'ємна ціна (мінус 20 – 30 доларів за барель), а зараз нафта приблизно 68 доларів за барель. В Україну імпортується паливо, вироблене з нафти, що куплена за високою ціною", - підкреслив Дмитро Марунич.

На скільки можуть зрости ціни на АЗС?

На сьогодні найгірший прогноз – це підвищення існуючих цін на паливо на 20%. При цьому, все буде залежати від того, чи зможе Україна поповнити свої ресурси після їх різкого скорочення.

"Прогноз цін на кілька місяців вперед залежить від того, яким буде дефіцит ресурсу. Якби не було фактору дефіциту, то можна було б назвати повільне зростання. А зараз ми бачимо, що уряд підписав меморандум і окремі мережі, які у нас в "піонерах" підвищення цін, позаминулого тижня десь на гривню знижували ціни, але так само стрімко їх завищили.

Якщо дефіцит буде суттєвим, то ціна на паливо суттєво зросте – на рівні кількох гривень, можливо на 15-20%.

Якщо дефіцит якимось чином вдасться покрити, за рахунок імпорту з інших джерел, то зростання буде, але не таке суттєве – в межах 10%. Ймовірно, так і буде у травні-місяці", - спрогнозував експерт.

Крім того, Дмитро Марунич додав, що найменша загроза існує для власників бензинових транспортних засобів, тому що половина цього ресурсу виробляється в Україні.

Як повідомляв APnews, 19 квітня Укрзалізниця заявила, що у компанії залишилося дизпалива лише на чотири дні.

Новини партнерів

У МОЗ розповіли, де українці можуть безпечно відпочити цього літа
«Викликає тривогу»: в ЄС відреагували на закриття РФ районів Чорного моря

Найпопулярніше за тиждень