Клятва Гіппократа - маніпуляція: чому медики мають право звільнятися в період пандемії та як їм пережити стрес

Клятва Гіппократа - маніпуляція: чому медики мають право звільнятися в період пандемії та як їм пережити стрес
Ексклюзив
Читать на русском

В період боротьби з пандемією у медиків, крім фізичної безпеки, порушена ще й психологічна безпека, а це може перерости у вигорання

Ніхто не буде сперечатись, що у період пандемії найважче - медикам. Це люди, які на свій страх та ризик йдуть у епіцентр вірусу, щоб допомогти і зупинити його розповсюдження, через що заражаються самі.

Така самовіддача може викликати емоційне вигорання у лікарів. У ексклюзивному коментарі APnews психолог Ірина Басиста розповіла, як цього не допустити.

Чи має право медик звільнитися в період пандемії

По-перше, психолог зазначила, що звинувачувати лікарів, які в період пандемії звільняються - не можна.

"В першу чергу медики - це люди. І безпека - це базова потреба кожної людини. Якщо людина не відчуває себе в безпеці, наскільки вона буде, навіть при клятві Гіппократа, ефективно працювати? Щоб зберегти і себе і пацієнтів - це правильне рішення", - зазначила експерт.

При цьому уточнила, що звинувачення в порушенні клятви Гіппократа - це маніпуляція, коли людину змушують щось робити, посилаючись на якусь зверхню силу.

"Ніхто не знає конкретну історію конкретного медика, і скільки він вкладає в свою роботу. Він може вийти і вибрати інший варіант взаємодії, і теж бути корисним суспільству", - розповіла психолог.

Подвійний удар по безпеці

Також зазначила, що крім фізичної безпеки, у медиків порушена ще й психологічна безпека. Люди, переживаючи свої почуття страху за близьких, переживають ще й страх за своїх пацієнтів: щоб вистачило засобів лікування, щоб хвороба відступила і так далі.

"Для медиків батьківську функцію виконує держава. Визнання і винагороду з боку "батька" завжди дає розуміння - для чого я це роблю", - розповіла Басиста.

Кожен з медиків, які зараз залишаються працювати в цих умовах, знайшов для себе свій стимул - хтось через місію, яка на нього покладається, хтось через безвихідну ситуацію, коли відсутність грошей спричинить проблеми. І те, й інше - нормально. Але при цьому важливо розуміти, як вести себе, щоб не вигоріти при цьому.

Як медику обійти вигоряння під час боротьби з коронавірусом

Ірина Басиста дала кілька порад і технік, які допоможуть людям, що рятують життя в період пандемії, не вигоріти й зберегти себе:

  • Визнавати свої почуття - це нормально, що ви гніваєтесь, це нормально, що ви робите роботу на автоматі, це нормально, що ви відчуваєте безвихідь. Прийняття цього дозволить зняти напругу.
  • Піклуватися про себе. Якщо з людиною все в порядку, то такий стан буде поширюватися на його оточення, і пацієнтів в тому числі.
  • Працювати тільки ту норму годин, яку належить, не переробляти.
  • Відпочивати як під час роботи, так і після. Усамітнитися і абстрагуватися від ситуації, не читати новини, не думати про роботу.
  • Використовувати так звані "ритуали очищення" - душ, сон, медитативні техніки (наприклад, дивитися на горіння свічки).
  • Перемикатися з професіонала на людину.
  • Позбутися почуття безвиході.

Для цього можна використовувати таку вправу: аркуш паперу розділити на дві частини, де на лівій написати ті речі, на які ви можете вплинути, а праворуч - ті, на які не можете. Ця вправа поверне в реальність і дасть відчуття спокою. Наприклад, медики повинні розуміти, що на поширення вірусу вони ніяк вплинути не можуть", - зазначила психолог

  • При спілкуванні з пацієнтом завжди розділяти його і свої почуття. Часто, при розмові з пацієнтом, його негативні почуття лікарі переймають на себе.

"Тут потрібно задавати собі чітке питання: а кому погано насправді - мені чи пацієнтові? Лікар, як людина, повинен концентруватися тільки на своїх емоціях, які не плутаючи їх при цьому з чужими ", - розповіла експерт

  • Дбати про свою внутрішню дитину. Хочете шоколаду, морозиво, каву - дайте собі це, навіть якщо раніше від цього відмовлялися.
  • Хвалити себе, підтримувати і співпереживати самому собі.
  • Просити підтримки у родичів, колег, професіоналів, щоб не було відчуття самотності.
  • Використовувати ресурс з минулого: коли ви відчуваєте, наприклад, втому, згадайте в деталях, коли вам було добре і ви відчували приплив енергії.
  • При стресових ситуаціях прийміть ванну, причому температура води повинна бути 36,6 градусів.

"Чому така температура? Вважається, що найбезпечніше місце в житті людини - це утроба матері. Приблизно таке середовище було там, і це дозволить людині несвідомо заспокоїтися, тілесно згадати, як там було добре і безпечно", - поділилася Басиста.

Читайте також:

Новини партнерів

Зеленський доручив терміново розібратися з "феноменом" відсутності хворих Covid-19 в Миколаївській області
У Вінниці від коронавірусу одужала літня пацієнтка з важкою патологією

Найпопулярніше за тиждень