Китай може вдатися до військових провокацій через візит Пелосі на Тайвань, - Кірбі

Китай може вдатися до військових провокацій через візит Пелосі на Тайвань, - Кірбі
Читать на русском

Мова йде про ймовірний запуск ракет поблизу Тайваню або великомасштабні повітряні чи морські дії.

Китай може відреагувати на візит спікера палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань військовими провокаціями. Про це повідомив представник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі. Повідомляє APnews з посиланням BBC.

27 липня стало відомо, що Китай та США нарощують свою військову силу навколо Тайванської протоки, оскільки зростає напруга через можливий візит на острів спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі. Раніше Financial Times з посиланням на низку американських чиновників повідомляло, що спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі має намір відвідати Тайвань після 1 серпня.

Якби Пелосі відвідала Тайвань, це стало б першою поїздкою представника США такого рівня на острів з 1997 року.
Китай наполягає на тому, що візит Пелосі до Тайваню стане кричущим порушенням політики "одного Китаю", що визначає статус території, і сигналом американської підтримки незалежності Тайваню. Також в КНР заявили, що дадуть відповідь "рішучими заходами" якщо Пелосі відправиться на Тайвань. Офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзянь, наголосив, що Пекін "твердо заперечує" проти можливого візиту.

Китайські державні ЗМІ повідомили, що лідер КНР Сі Цзіньпін попередив президента США Джо Байдена про наслідки втручання у справи Тайваню, заявивши, що лідер Сполучених Штатів "грає з вогнем". Американський лідер водночас не підтримав можливість візиту Пелосі. Він сказав, що Міністерство оборони США проти відвідування Тайваню американськими офіційними особами.

Новини партнерів

У Туреччині повідомили скільки рейсів очікується з українських портів за зерновою угодою
Зеленський попросив Макрона допомогти розблокувати 8 мільярдів євро макрофіну Україні

Найпопулярніше за тиждень