Трамп звинувачує Китай у поширенні коронавірусу, щоб дискредитувати демократів і перемогти на виборах, - політолог

Трамп звинувачує Китай у поширенні коронавірусу, щоб дискредитувати демократів і перемогти на виборах, - політолог
Ексклюзив
Читать на русском

За словами політолога, офіційно заявляти про причетність Китаю до умисного приховування інформації про поширення Covid-19 в суді можна буде лише тоді, коли з'являться вагомі докази.

Дональд Трамп поклав на Китай відповідальність за пандемію коронавірусу у світі, яка, зокрема, призвела до глибокої економічної кризи в США та загрожує його можливості виграти прийдешні президентські вибори. Однак, існує припущення, що чинний президент Сполучених Штатів навмисно робить безпідставні гучні заяви щодо причетності та вини КНР за поширення Covid-19, щоб підвищити свої шанси на повторну перемогу у президентських перегонах.

Про це в ексклюзивному коментарі APnews сказав політичний експерт та виконавчий директор напряму «міжнародна політика» УІАМП Володимир Воля.

"У Китаю не буде проблем через заяви Трампа, тому що по Китаю епідемія також суттєво вдарила, тобто ті збитки, які поніс Китай через карантин на своїй території та зупинку економічної діяльності.

Зараз фактично можна говорити про те, що через цей всесвітній карантин у зв’язку з пандемією китайська економіка не може вийти на повну потужність, адже в тих країнах, де купують китайські товари, економічна діяльність теж зупинена і є проблеми з постачаннями в ті країни.

Якщо говорити про те, чи винуватий Китай, треба мати на увазі, що: по-перше, я не думаю, що ситуація, яка склалася у світі – це якийсь умисел Китаю, тому що збитки у цієї країни дуже великі. А що стосується версії про те, що китайці допустили фахівців в лабораторію в Ухані і що Китай не вчасно повідомив (ред. – про коронавірус), то насправді ситуація теж не виглядає такою, щоб можна було на міждержавному рівні висувати офіційні звинувачення", - наголосив Воля.

За словами експерта, офіційно заявляти про причетність Китаю до умисного приховування інформації про поширення Covid-19 в суді можна буде лише тоді, коли з'являться вагомі докази. До тих пір, як сказав Воля, - це все порожні слова. При цьому, жодна країна, крім США, не висувала подібних звинувачень.

"Що зараз відбувається? Американські посадовці кажуть, що у них є докази того, що можливо все таки Китай причетний. Тобто, якщо говорити не про розмови, а про реальні дії, то поки що все відбувається на рівні політичних заяв. Якщо говорити про міжнародно-правову площину, то тоді ситуація наступна: якщо у сторони обвинувачення є вагомі докази, то треба виносити це питання на Раду безпеки ООН. Далі – є суд ООН, до компетенції якого належить врегулювання міждержавних суперечок", - резюмував політичний експерт.

За його словами, Китай також має аргументи на свою користь.

"Зараз у китайської сторони є суттєві аргументи, які спираються на публікації в американських ЗМІ про те, що, навіть, рік тому у Сполучених Штатах проводили спеціальні навчання для реагування в умовах, коли з’являється більш небезпечний коронавірус, аніж Sars, тобто пташиний грип.

Посилаючись на американські ЗМІ, китайці задають дуже багато питань з приводу того, що в Америці все не так однозначно було з цими коронавірусами теж, і вимагають допустити фахівців до біологічних лабораторій на території США", - зауважив Володимир Воля.

На його думку, президент США Дональд Трамп навмисно намагається переключити увагу американців з внутрішніх проблем країни на зовнішньополітичні. Таким чином, безпідставні звинувачення Китаю – одна із політичних стратегій Трампа у битві за президентське крісло.

"Китай можна звинувачувати, але я думаю, що з боку США це елемент передвиборчої боротьби і насправді Трамп намагається так би мовити «перевести стрілки», адже якщо в країні є якісь проблеми, то потрібно перевести увагу на якісь зовнішньополітичні кампанії, які могли б згуртувати громадськість держави, відволікти увагу від внутрішніх проблем, негараздів і переключити на боротьбу зі спільним зовнішнім ворогом.

Саме цю стратегію зараз активно розкручує команда Трампа.

Плюс – якщо китайці таки вороги, то це означає, що і демократи, які виступали проти торгівельної війни в Китаї – агенти Китаю. Такі собі переноси сенсів вони (ред. – команда Трампа) намагаються реалізувати", - наголосив політичний експерт.

Як повідомляв APnews, США заявили, що мають докази поширення коронавірусу з лабораторії в Ухані.

Новини партнерів

У ВООЗ вважають заяви США про штучне походження коронавірусу спекулятивними
У НАБУ порушено кримінальну справу проти мера Черкас, де послабили карантин

Найпопулярніше за тиждень