Кінець 20-річній війні. Байден назвав дату початку виведення військ з Афганістану

Кінець 20-річній війні. Байден назвав дату початку виведення військ з Афганістану
Читать на русском

Також свій військовий контингент виводять з країни НАТО та Грузія

Президент США Джо Байден заявив, що американські війська почнуть виводити з Афганістану 1 травня. Про це повідомляє APnews з посиланням на заяву глави Білого дому під час відеозвернення.

"США починають виводити війська з Афганістану 1 травня. Ми не будемо проводити це в квапливій манері, а будемо діяти відповідально, продумано і безпечно", - заявив президент США.

При цьому він вказав, що якщо таліби нападуть на американських військових при виведенні військ, то США дасть відсіч. За його словами, війська США і союзників по НАТО покинуть Афганістан до 11 вересня.

Також Байден закликав Росію, Китай, Індію і Пакистан зробити більше для підтримки Афганістану.

У свою чергу НАТО має намір вивести свої війська слідом за США. Відзначається, що висновок 7 тисяч військовослужбовців Альянсу присвячео до двадцятої річниці теракту 11 вересня, який став причиною для початку військової кампанії проти "Аль-Каїди" в Іраку і Афганістані.

Крім того, про виведення військ заявив і прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі.

"Сьогодні НАТО прийняла рішення поступово завершити афганську місію до вересня цього року. Відповідно, згідно з узгодженим з НАТО графіком, грузинські підрозділи також покинуть Афганістан. У нас інтенсивні консультації з нашим стратегічним партнером - США. Мова грузинського контингенту з Афганістану буде узгоджуватися з ними", - заявив політик.

За його словами, 860 грузинських солдатів у складі контингенту НАТО

"Наші бійці беруть активну участь у військових операціях і місіях в НАТО і ЄС. Грузія вперше взяла участь у 2004 році та останні десять років постійно бере участь в місії НАТО в Афганістані. 860 грузинських солдатів досі служать в Афганістані в складі контингенту НАТО", - розповів Грібашвілі.

Також він вказав на важливість, щоб Афганістан більше ніколи не став "притулком для терористів"

Як раніше повідомляв APnews, президент США Джо Байден має намір 14 квітня виступити із заявою про виведення американських військ з Афганістану. Зокрема, він заявить про те, що пора покласти край найтривалішій війні США.

Новини партнерів

В Одесі знову осквернили пам'ятник героям АТО, - фото
Уряд Японії може скасувати Олімпіаду в Токіо через нову хвилю COVID-19

Найпопулярніше за тиждень