Хто такі асексуали і як вони живуть без сексу

Хто такі асексуали і як вони живуть без сексу
Читать на русском

Редакція APnews розбиралася, хто такі асексуали і як це жити без сексу.

Зміст:

Хто такі асексуали - цим питанням задається багато хто, хоча саме поняття "асексуальність" на сьогоднішній день далеко не рідкість. Незважаючи на це, люди все ще не до кінця розуміють про що йде мова.

Здавалося б, що все дуже просто. Асексуали - це люди, які не відчувають сексуального потягу. Однак, навіть тут є багато тонкощів.

Редакція APnews розбиралася, хто такі асексуали і як це жити без сексу.

Небажання сексу - не асексуальність

Асексуальність передбачаэ повну відсутність сексуального бажання. Але що робити, якщо раніше у вас це бажання було, а в якийсь момент просто зникло? Чи говорить це про те, що вам терміново потрібно "записуватися" у ряди асексуалів?

Фахівці стверджують, що якщо сексуальний потяг різко пропав, то це говорить про проблеми зі здоров'ям. А зрозуміти, що це збій у роботі організму можна дуже просто, поставивши собі кілька питань:

  1. Ви почали відчувати втому і слабкість набагато частіше?
  2. Ви відчуваєте себе пригніченим і настрій часто змінюється?
  3. Ви не можете сконцентруватися на чому-небудь?
  4. У вас почалося безсоння?
  5. З'явилися проблеми з волоссям, шкірою?
  6. Збився жіночий цикл, або почалися проблеми з ерекцією?

Якщо на більшість питань ви відповіли "Так", тоді мова йде зовсім не про асексуальність, а про гормональні проблеми. І в цьому випадку просто необхідно відвідати лікаря і здати аналізи. Також було б непогано сходити до психолога, який допоміг би вийти з важкого емоційного стану.

Хто такі асексуали?

Хто такі асексуали і як вони живуть без сексу

Вперше про асексуальність заговорили у 1990-х роках. Сам термін придумав 15-річний юнак Майкл Дор, який в якийсь момент усвідомив, що він зовсім не відчуває сексуального потягу, але при цьому не може віднести себе до жодної з існуючих орієнтацій.

Тоді ця заява була практично революційною, тому що поряд з боротьбою за права ЛГБТ-спільноти про асексуалів тоді навіть не йшлося.

Перше наукове дослідження на цю тему з'явилося тільки у 2004 році. Його представив Ентоні Богарт. Аналіз опитувань за участю 18 тисяч британців показав, що приблизно 1% (180 осіб) з них - асексуали.

Варто відзначити, що асексуальність - це не хвороба по типу імпотенції, і ніякий це не целібат. Два останніх поняття не виключають бажання сексу, а говорять лише про відмову ним займатися через фізичні або релігійні причини.

Асексуали - люди, які не відчувають сексуального потягу. Але вони цілком можуть мати відносини з іншими людьми.

Якими бувають асексуали і в чому їхня відмінність?

Хто такі асексуали і як вони живуть без сексу

Учасники асексуального руху використовують кілька термінів для позначення себе. Так вони ділять асексуалів по декількох типах:

  • Секс-френдлі асексуали - люди, які нормально ставляться до сексу, при цьому самі ним не займаються.
  • Антисексуали - учасники цього руху більш радикальні і вони переконані, що сексуальність - це неправильно і її потрібно уникати.
  • "Сіра асексуальність" (gray-A) - ці люди зрідка можуть відчувати сексуальний потяг і не бояться у цьому зізнатися. Але сексуальних контактів вони уникають.
  • Демісексуали - іншими словами це "напівсексуальні люди", у яких сексуальний потяг з'являється внаслідок сильного емоційного зв'язку. Їх часто приписують до "сірих асексуалів", але самі вони розмежовують ці поняття.
  • Гетеро-, гомо- і бі-романтики - типи асексуалів, які відчувають потяг лише до певного гендеру. Гетеро зустрічаються з протилежною статтю, гомо - зі своєю, бі - і з тими, і з іншими. Відзначимо, що романтичні взаємини цих асексуалів не передбачають секс, хоча він цілком можливий.
  • Аромантики - люди, які не відчувають ні сексуального, ні романтичного потягу до інших людей.

Символіка асексуалів

Хто такі асексуали і як вони живуть без сексу

У асексуалів є свій прапор, який складається з чотирьох горизонтальних смуг. У кожної з них своє значення:

  • Чорна смуга (верх) - повна асексуальність та відсутність сексу;
  • Сіра смуга - це про "сірих асексуалів" і демісексуалів, які сексом займатися можуть, але для задоволення потреб партнера.
  • Біла смуга - як символ сексуальності, яка закладена природою, однак свідоме її придушення в догоду моралі.
  • Фіолетова смуга (низ прапора) - символізує партнерські відносини без сексуального контакту.

Новини партнерів

Українцям дозволять "доносити" на порушників ПДР за гроші: чому це може привести до хаосу
Які продукти не варто споживати у велику спеку?

Найпопулярніше за тиждень