Хто кому начальник в ДБР. Бабіков і Соколов систематично порушують законодавство України

Хто кому начальник в ДБР. Бабіков і Соколов систематично порушують законодавство України
Читать на русском

Порядок повинен встановлювати загальні положення проходження служби особами рядового та начальницького складу ДБР

В законі про "Державне бюро розслідувань" вказано, що Порядок проходження служби особами рядового та начальницького складу ДБР визначається Положенням про проходження служби особами рядового та начальницького складу ДБР, який затверджується Кабінетом міністрів України. Про це повідомляє APnews з посиланням на колишнього радника директора ДБР, адвоката Олега Шрама.

Порядок повинен встановлювати загальні положення проходження служби особами рядового та начальницького складу ДБР; права, обов’язки та їх відповідальність; порядок прийняття на службу; призначення на посади, переміщення по службі; оцінка службової діяльності; звільнення зі служби і т.д.

Проте цього порядку досі нема, що, за словами Шрама, означає, що ці працівники не керуються законом під час виконання своїх обов’язків.

В ст. 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

"Отже маємо заступників директора ДБР, керівників слідчих та оперативних підрозділів ЦА, діяльність яких як осіб начальницького складу ДБР законодавством не врегульована. Тобто вони, в силу вимог ст. 19 Конституції України, не можуть виконувати свої повноваження, оскільки відсутні підстави, не визначені повноваження та спосіб їх реалізації", - йдеться у повідомленні.

Призначати на посади державної служби та звільняти з таких посад в державному органі може лише керівник державної служби.

Ст. 91 Закону "Про держслужбу" встановлює, що повноваження керівника державної служби в органах прокуратури здійснює керівник відповідного органу прокуратури, у Службі безпеки України - Голова Служби безпеки України та начальники регіональних органів Служби безпеки України, в органах Національної поліції, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, органах військового управління, в яких передбачено посади державної служби, здійснює керівник відповідного державного органу або органу військового управління.

Проте в даному законі, а також в законі "Про ДБР" не вказано, хто є керівником державної служби в ДБР.

"І такими точно не можуть бути ні Соколов, ні Бабіков, які вже встигли одягнути на себе погони. В теруправліннях ДБР всі працівники від директора до слідчого є державними службовцями. Директора ТУ ДБР та його заступників має право призначити та звільнити лише директор ДБР, якого не має, самопризначений "в.о. директора Бюро" Соколов не держслужбовець", - додав Шрам.

Він підкреслив, що ніхто не має права призначати та звільняти з посади діючих директора ТУ ДБР та його заступників, поки в керівництві ДБР не буде особи, яка є державним службовцем, та поки в закон "Про державну службу" не внесуть відповідні зміни.

"Якщо це відбудеться, результат буде один: такі особи без сумніву будуть поновлені на посадах в Бюро в судовому порядку, отримають компенсації за час вимушеного прогулу. А перед тими, хто ухвалював такі рішення, постане абсолютно реальна перспектива кримінальної відповідальності. До слова, ці прогалини та проблеми в законодавстві були відомі задовго до того, як чинне "керівництво" Бюро почало навіть мріяти про роботу в ДБР. І це лише один з прикладів того, як абсолютно справедливо ініційована Президентом України ідея перезавантаження ДБР втілюється в реальне життя її виконавцями", - резюмував Шрам.

Як повідомляв APnews раніше, під час атестації в Генеральній прокуратурі України звільнили майже 700 співробітників відомства.

Новини партнерів

Число відмов українцям у в'їзді в ЄС в минулому році різко зросло
МЗС Грузії викликає посла України через скандальну заяву Саакашвілі про "нелегітимність" грузинського уряду

Найпопулярніше за тиждень