Хроніки "євроблях". Чому автовласникам довелося три роки воювати з урядом і як це було

Хроніки "євроблях". Чому автовласникам довелося три роки воювати з урядом і як це було
Ексклюзив
Читать на русском

Мітинги, протести, прийняті Радою закони - все веде до того, що "євробляхам" в Україні дають, як то кажуть, зелене світло. Як все було та до чого може призвести - розібрався APnews

Мітинги "євробляхерів" стали, здається, звичною справою за останні 4 роки. Все почалося ще за часів правління Петра Порошенка, і ніяк не може закінчитися вже при Зеленському. Перекриття центральних вулиць у містах, пробки, протести - все це регулярно влаштовують учасники "АвтоЄвроСили" для боротьби за свої права і права інших власників автомобілів на іноземній реєстрації.

Про те, з чого все почалося, чого вже вдалося досягти такими діями, куди все рухається і чи добре це - в розборі редакції APnews.

З чого почалася боротьба "євробляхерів" та уряду

Причиною появи більшої кількості автомобілів іноземної реєстрації на дорогах України стала криза. Принаймні, так вважає один із співзасновників громадської організації "АвтоЄвроСила" Олександр Чернявський.

"З кожним роком ситуація з фінансовим станом людей погіршувалася, і доводилося якось викручуватися, продовжувати жити і заробляти гроші - будувати якийсь бізнес, купувати автомобілі. Оскільки у простого населення не було фінансової можливості купувати нові авто в Україні, виріс попит на автомобілі з Європи", - розповів Чернявський.

"АвтоЄвроСила" - ця громадська організація, яка з'явилася в Україні в 2016 році як результат об'єднання людей, яких цікавила сфера ввезення іноземних транспортних засобів в Україну та їх подальше використання за всіма законами держави.

Як заявляють самі організатори, вони відстоюють інтереси власників автомобілів на європейських номерах. Зокрема, організація домагається прийняття законодавства, яке б спростило і здешевило розмитнення "закордонних" автомобілів.

"Ми просто зрозуміли, що різниця в цінах в 300% відсотків (у нас - 1000 євро, а там 5-6 тисяч євро) полягає в тому, що автоолігархи просто придумали систему наживи, продаючи свої автомобілі таким чином замість ринкових цін. Люди об'єдналися і почали боротися за доступність цін на автомобілі", - сказав Чернявський.

Перша перемога "євробляхерів"

Так, у вересні 2017 власники «євроблях» перекривали вулиці Києва і влаштовували під Верховною Радою так званий «бляхомайдан». Пізніше в липні 2018 власники «євроблях» провели в Києві масові заходи з блокуванням Верховної Ради і домоглися законодавчих поступок.

"Наша перша перемога в тому, що взагалі з'явилася можливість завозити в Україну доступні автомобілі - раніше такої можливості не було", - заявив Чернявський.

Як пояснив автоексперт Ігор Ракітов, є євростандарти: Євро-3, Євро-4, Євро-5 і Євро-6. Згідно з ними, чим машина свіжіша, тим вище стандарт. Станом на початок 2018 року в Україні фактично була введена заборона на ввезення та реєстрацію авто, які не відповідають нормам Євро-5.

"Раніше в Україну можна було привезти і розмитнити тільки Євро-5 (Євро-4 вже не можна було). Грубо кажучи, всі машини, які були старше 2010 року випуску, розмитнити в Україні не було можливості. Це перше, чого вони домоглися - зараз розмитнити можна абсолютно будь-який автомобіль, незалежно від того, який євростандарт йому присвоїли", - сказав автоексперт.

Привозити дозволили, а розмитнити...

Ну а далі почалася "боротьба" за дешеве розмитнення автомобілів. Так, 13 липня 2018 після протестної акції організованої ГО «АвтоЄвроСила», в якій брали участь кілька тисяч чоловік, які заблокували вихід з Верховної Ради України, депутати, побоюючись за своє життя, повернулися до роботи і прийняли за основу законопроект №8487 "Про внесення змін до податковий кодекс щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів ", який суттєво знизить акцизний збір за розмитнення автомобілів.

Таким чином "євробляхерам" вдалося домогтися нової формули перерахунку розмитнення. Якщо раніше сума доходила до 5-6 тисяч доларів, то зараз держава знизила її до 2,5-3 тисяч.

"Держава на вимогу власників "євроблях" розробила нову формулу. Формула складається з трьох платежів - митний збір, акциз і ПДВ. І ось вони вже домоглися того, щоб акциз вираховували за новою формулою", - розповів Ігор Ракітов.

Вартість акцизу, в свою чергу, теж залежить від трьох чинників - дизельний або бензиновий двигун, - це базова ставка. Вона помножується вже на об'єм двигуна і на кількість повних років автомобілю. Чим старше автомобіль, тим дорожче буде його розмитнення.

"Драконівські штрафи" і спалювання автомобіля

8 листопада 2018 року Верховна Рада проголосувала за Закон України №8487 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» та №8488 «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України» у зміненій редакції, яка, на думку "євробляхерів ", вигідна олігархічним кланам, які займаються продажем автомобілів. Протестанти оголосили всенародні акції, якщо ці закони підпише Президент України, на той момент - Петро Порошенко.

9 листопада 2018 у знак протесту проти бездіяльності Верховної Ради один з лідерів "АвтоЕвроСили" Олег Ярошевич спалив власний Range Rover, щоб довести, що тримає слово, на відміну від уряду.

23 листопада 2018 року президент Порошенко підписав скандальні закони №8487 та №8488. Власники автомобілів на європейській реєстрації отримали 3 місяці на те, щоб розмитнити свої автомобілі.

Так, "євробляхери" отримали пільговий період, під час якого можна було розмитнити машину за зниженою ставкою - акциз був на 50% дешевше. Так було перші три місяці, потім "акцію" продовжили ще на 3 місяці.

Надалі "євробляхери" мітингували за відстрочку штрафів, тому що суми доходили за нерозмитнене авто до 170 тисяч гривень, і вони виходили під Раду, тому що не всі встигали розмитнити.

22 серпня 2019 року "драконівські" штрафи все ж вступили в силу, але на момент їх вступу "євроблях" практично не залишилося.

"На даний момент ввозити авто в Україні, не сплачуючи при цьому розмитнення, вже не виходить. Тепер потрібно оплатити всі митні платежі і заїхати, або залишити заставну суму в розмірі всіх платежів, яку тобі повернуть, коли ти будеш виїжджати", - пояснив автоексперт Ігор Ракитов.

Чого домагаються зараз

Зараз же "євробляхери" вимагають у формулі акцизу скасувати ланку "вік автомобіля". Щоб всі машини в розмитненні коштували однаково, незалежно від їх віку. З цього приводу і відбувся мітинг 4 червня 2020 року.

Виходячи з їх бажання, на ціну буде впливати тільки вид двигуна і його обсяг. Чим могутніше двигун, тим дорожче його розмитнити. Базова ставка у бензинового двигуна - 50 євро, у дизельного - 75 євро. Так, якщо у автомобіля дволітровий бензиновий мотор, множимо 50 на 2 і отримуємо 100 євро. Це буде акциз. А зараз його потрібно помножити ще й на вік: якщо машині 10 років, 100 євро множимо на 10, і виходить вже 1000 євро. "Євробляхери" ж домагаються, щоб цей коефіцієнт віку прибрали, і щоб було дешеве розмитнення.

"На сьогоднішній день розмитнювати вигідніше нові машини, а тим, яким 15-20 років - невигідно, так як машину ти купуєш за 2000 євро, а за розмитнення потрібно буде заплатити ще 5 тисяч євро", - сказав автоексперт.

Член "АвтоЄвроСили" Чернявський же зазначив, що вчора вони отримали те, що хотіли.

"Ми отримали відповідь від Мінфіну і вже наступного тижня ми будемо реєструвати новий комплекс законопроектів з урахуванням правок. По суті, він буде полягати в тому ж, що і було в законопроекті 2342, але при цьому будуть враховані недонадходження в бюджет при зменшенні податкового навантаження на людей - акцизу", - сказав активіст.

І підкреслив, що в кінцевому результаті вони хочуть прийти до європейської практики оподаткування при розмитненні автомобілів, щоб була одна ставка - в районі 30%.

Добре це чи погано?

Автоексперт Ігор Ракітов зазначив, що таке просування в питанні розмитнення вважає позитивним.

"У людей з'являється все більше можливості купувати хороші якісні машини з Європи за адекватні гроші. А з огляду на те, що, наприклад, в Америці чи Грузії, машини коштують на порядок дешевше, ніж у нас, цей закон виявився як ніколи доречним", - сказав він.

При цьому зазначив, що бюджет країни буде продовжувати поповнюватися. "Він уже поповнився на божевільні цифри за весь цей проміжок часу. Більш того, для держави навіть вигідніше, щоб люди купували б/у машини за кордоном, ніж нові в Україні, тому що платежів виходить більше, і надходжень до бюджету відповідно теж більше".

Але є й інша сторона. Хоча б тому, що "наплив євроблях" - це ввезення в Україну мотлоху, від якого відмовилися в Європі. За часів, коли там відмовляються від автомобілів на користь громадського транспорту заради збереження навколишнього середовища, всі ці "брудні", старі і зношені транспортні засоби привозять до нас. Тут вони служать, часто, дуже недовго, і відправляються на звалище. Багато хто має навіть по кілька "євроблях", і з кожним кроком до їх доступності, "мотлоху" стає все більше. Але тут, як то кажуть, кожен вирішує сам.

Читайте також:

Новини партнерів

На місцевих виборах українцям дозволять голосувати онлайн
В "Слузі народу" натякнули, що на пост мера Києва може балотуватися жінка

Найпопулярніше за тиждень