“Карантинний” Новий рік - з ялинкою, але без фудкортів. Епідеміолог пояснила, чи чекати спалаху хвороби після свята

“Карантинний” Новий рік - з ялинкою, але без фудкортів. Епідеміолог пояснила, чи чекати спалаху хвороби після свята
Ексклюзив
Читать на русском

Скасували також концерти, а от палатки з глінтвейном і ковзанки - ні

Новорічні святкування через пандемію цього року будуть у новому форматі - "карантинному". Головну ялинку країни на Софійській площі в Києві, звичайно ж, розмістять, а ось фудкорту біля неї вже не буде.

Про це APnews повідомляє з посиланням на заяву одного з відповідальних за організацію новорічного свята в столиці, заступника голови КМДА Валентина Мондрієвського.

Що готують на Новий рік біля головної ялинки країни?

Він зазначив, що підготовка ще триває, але вже точно вирішено, що новорічній ялинці в центрі столиці бути! Однак замість звичного фудкорту біля неї розмістять кіоски з сувенірами та напоями.

"Також ми представляємо новий новорічний маршрут від Арки Дружби народів, через пішохідно-велосипедний міст, парк Володимирська гірка, Алею художників, Андріївський узвіз і до Контрактової площі", - розповів Мондрієвський.

І зазначив, що якраз-таки на цьому маршруті гостей вже чекають частування.

Відзначимо, що не будуть також скасовувати відкриті ковзанки - на ковзанах можна буде покататися як на Деміївській, так і на Контрактовій.

Чи небезпечні новорічні гуляння і чи достатньо заходів безпеки?

В ексклюзивному коментарі редакції епідеміолог Катерина Сояк пояснила, що такі заходи актуальні і обмеження під час новорічних гулянь насправді потрібні, так як зазвичай на них збирається дуже велика кількість людей, що викликає певні ризики передачі інфекції. Хоча і підмітила, що гуляння на вулиці не представляють такої великої небезпеки, як в приміщеннях.

"Обмеження під час гулянь потрібні. Хоча на вулиці і не так небезпечно, як в приміщеннях. Але чому немає фудкорту, але є при цьому палатки з глінтвейном і частуваннями - не зрозуміло. Різниці я особливо не бачу. Через їжу вірус в принципі не передається. Через їжу коронавірус може передаватися, якщо хтось, грубо кажучи, залишить свою мокроту на їжі, і в дуже швидкий період часу людина цю їжу з'їсть. Але на фудкорті це навряд чи трапиться, так як і їжа зазвичай накрита, та й не кашляє на неї ніхто спеціально такими порціями, щоб було достатньо для інфікування", - пояснила епідеміолог.

За її словами, новорічні святкування небезпечні не через організовані гуляння на вулиці, а через походи в гості і перебування в закритих приміщеннях. Тому спалах хвороби після святкувань потенційно можливий.

"Надмірну небезпеку становлять саме закриті приміщення. Під час пандемії дуже важливо, щоб люди менше перебували один у одного в гостях, або не сиділи в закладах без масок.

Новий рік в цілому буде ризикованим заходом, бо люди все одно будуть ходити до родичів та друзів. І це правда більш небезпечно, ніж фудкорт на вулиці. Але тут вже все залежить від свідомості людей. Влада обмежує тільки громадські місця, але особисті переміщення кожного ніхто контролювати і забороняти не може", - сказала Катерина Сояк.

Читайте також:

Новини партнерів

МВС почало штрафувати водіїв євроблях за порушення ПДР
Україна приєдналася до європейських санкцій проти Білорусі

Найпопулярніше за тиждень