Кабмін затвердив програму боротьби з насильством на 5 років: на що витратять понад мільярд гривень

Кабмін затвердив програму боротьби з насильством на 5 років: на що витратять понад мільярд гривень
Читать на русском

Програма стосується як домашнього, так і гендерного насильства. Наприклад, хочуть на базі кожної лікарні створити кабінети первинної допомоги постраждалим особам

Сьогодні Кабінет міністрів України затвердив державну соціальну програму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на 2021-2025 роки. Орієнтовний обсяг передбачених витрат складе більше мільярда гривень.

Про це повідомляє APnews.

"За ці п'ять років планується витратити 1,2 млрд грн на фінансування відповідних проектів. Ми говоримо і про протидію домашньому насильству, і про формування культури нетерпимості до таких проявів, і про допомогу жертвам", - заявив на засіданні прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Зокрема, з державного бюджету хочуть витратити 833 млн 83,7 тис. грн, з місцевих бюджетів - 391 млн 180,9 тис. грн, з інших джерел - 102 тис. грн.

Що в програмі?

Так, в програмі багато уваги приділяється роботі з дітьми. Зокрема, вперше будуть розроблені типові програми для постраждалих і відповідні програми для дітей-кривдників.

Також передбачено проведення судових засідань у дружньому до дитини оточенні. Такі судові засідання будуть проводити вже в цьому році.

Крім того, введені заходи забезпечення індивідуального підходу до допиту дітей незалежно від їх статусу в кримінальному провадженні.

Планують також розширити мережу - створити додатково 450 спецслужб підтримки постраждалих (притулків, мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, денних центрів соціально-психологічної допомоги/спеціалізованих служб первинного соціально-психологічного консультування).

До 2022 року планують оновити держстандарти і включити в компонент дошкільної, початкової, середньої, професійної, вищої освіти положення ціннісних орієнтирів ненасильницької поведінки.

Програмою також передбачено, що кожен рік 125 осіб будуть проходити психологічну програму підготовки суддів, прокурорів, адвокатів, слідчих по реалізації норм права в інтересах постраждалої дитини з урахуванням міжнародних стандартів і рекомендацій.

Також передбачається створення кабінетів первинної допомоги постраждалим особам на базі закладів охорони здоров'я.

Серед іншого, передбачено залучення бізнесу у розвиток системи запобігання та протидії насильству.

Раніше APnews писав, що сьогодні Кабмін також змінив правила перевезення дітей в авто.

Читайте також:

Новини партнерів

Одеського головоріза, який убив батька, відправили до психіатричної лікарні
В Україні заборонили всі пасажирські перевезення в "червоних" зонах карантину

Найпопулярніше за тиждень