Івана Купала 2021: найпопулярніші ритуали і гадання на Купальську ніч

Івана Купала 2021: найпопулярніші ритуали і гадання на Купальську ніч
Читать на русском

Купальську ніч святкують з 6 на 7 липня.

Зміст:

Свято Івана Купала з давніх часів оповите магічними ритуалами, які не проходять без вінків, вогню, традиційних танців, пісень і ворожінь.

В ніч з 6 на 7 липня молоді люди збираються разом, щоб поворожити на любов. Ворожінням в Купальську ніч завжди надавали великого значення і вважали їх близькими до правди.

Редакція APnews зібрала найпопулярніші ритуали і способи гадань, які допоможуть трішки заглянути в майбутнє.

Популярні ритуали на Івана Купала

Івана Купала 2021: найпопулярніші ритуали і гадання на Купальську ніч

Купальське вогнище

Ніщо так не асоціюється з цим літнім святом, як велике вогнище. Люди вірили, що з його допомогою можна відігнати всю нечисть, а стрибнувши через нього - очистити себе.

Стрибки через багаття також можна вважати окремим і одним з головних ритуалів свята. З їх допомогою не тільки ворожать на кохання і міцні відносини. Також при правильних словах можна отримати підвищення на роботі, або успіх в інших сферах життя. Головне - згадати правильне бажання і попросити про нього щиро біля вогню.

Люди, які мають проблеми зі здоров'ям, в багатті на Купальську ніч раніше спалювали свої речі. За повір'ям, вогонь забирав всі хвороби.

Ритуал на захист від поганого

Напередодні Івана Купала необхідно зібрати букет різнотрав'я - шипшину, кропиву, хвою. Ці рослини спалюють на Купальському багатті, а попіл потім розсипають на порозі будинку і під вікнами. Таким чином злі сили не турбуватимуть вас весь рік.

Ритуали на красу

На Івана Купала дівчата і хлопці обов'язково йдуть купатися у водоймах, вірячи, що це збереже їх красу і молодість.

Також деякі дівчата вмиваються росою. Вважається, що це допоможе від зморшок і різних захворювань шкіри.

А от чоловікам з таких ритуалів більше до душі - лазня. Вона допомагає стати здоровими і активними.

Ворожіння на Івана Купала

Івана Купала 2021: найпопулярніші ритуали і гадання на Купальську ніч

Як дізнатися ім'я судженого?

Існує думка, що в Купальську ніч можна дізнатися ім'я судженого. Для цього є кілька варіантів:

  1. Вночі необхідно вийти на вулицю і запитати ім'я першого зустрічного хлопця. Швидше за все це і є ім'я вашого судженого.
  2. Для другого способу нам потрібний ніж, аркуш паперу і ручка. Малюємо коло, в нього по контуру вписуємо всі букви алфавіту, потім ставимо по центру ніж і розкручуємо його. На якій букві зупинився кінчик ножа - з такої і буде починатися ім'я судженого.
  3. Ім'я судженого можна дізнатися ще так: в ніч на Івана Купала пишемо на листочках різні чоловічі імена. Листочки потім складаємо під подушку і лягаємо спати. Прокинувшись вранці, дістаємо з-під подушки один листочок і дивимося на ім'я чоловіка.

Ворожіння по купальському вогнищу

У ніч на Івана Купала молоді люди завжди розводять велике багаття і стрибають через нього. З давніх-давен вважається, що якщо хлопець і дівчина разом стрибають через багаття за руки і вони не розриваються, то їм судилося бути разом. В іншому випадку їх шлюб не буде міцним і тривалим.

Також по вогню можна передбачити і успіх в різних справах. Так, якщо стрибнути через багаття і полум'я вас не торкнеться, то це сприятливий знак. За повір'ям, для дівчат це про щасливе заміжжя, а для хлопців - удача в коханні.

Ворожіння для дівчат по вінку

На Івана Купала дівчата збирають лісові та польові квіти і плетуть з них вінок. Вночі, загадавши бажання, вінок пускали по озеру або річці. Якщо він поплив далеко - бажання збудеться, а якщо потонув - то навпаки. Також існує повір'я, що якщо вінок припливе до чоловіка на іншому березі, то він і є вашим судженим.

Ворожіння на воді

Для цього способу знадобиться глибока миска з водою і камінчик. На заході сонця над водою дівчата повинні вимовити своє бажання, після чого кинути в миску невеликий камінчик і порахувати кола, які утворюються на воді. Якщо парна кількість - бажання збудеться, якщо непарна - ні.

Ворожіння на восковій свічці

Беремо звичайну воскову свічку, ламаємо її і топимо в ложці над вогнем купальського вогнища, потім швидко виливаємо віск в чашку з холодною водою. Отриману фігуру потрібно потримати над вогнем і подивитися на тінь. Якщо побачили кільце або корону - до швидкого весілля, серце - до любові, зірка - успіх, квітка - буде новий шанувальник, хвилі - виконання бажань, смуги - подорож.

Ворожіння на різних рослинах

  1. Папороть - здавна вважалося, що якщо знайти цвіт папороті в ніч на Івана Купала - це до неймовірного щастя і удачі, однак ми поки про таких щасливчиків не чули. Також папороть використовують для ворожінь на ім'я судженого: пишемо на маленьких листочка ім'я чоловіків, потім нав'язуємо їх ниточками на лист папороті. Папороть занурюємо в більшу миску з водою і притискаємо до дна. Листочок з ім'ям, який виринув першим - ім'я вашого коханого.
  2. Цибуля - в Купальську ніч для ворожіння можна використовувати цибулю. Для цього потрібно взяти кілька цибулин і написати на них імена хлопців. Потім ці цибулини поміщали в посудину з водою і чекали, коли вона проросте. Чиє ім'я проросло швидше за все - від того і чекайте пропозиції.
  3. Ромашка - це рослина допоможе дізнатися, чи судилося вам бути поруч зі своїм коханим. Для ворожіння потрібні дві ромашки без стеблинки, посудина з водою. Опускаємо в посудину дві квіточки - якщо пливуть поряд, то будете разом, а якщо ромашки розійшлися в протилежні сторони, то буде розлука.
  4. Кульбаба - дуже простий спосіб ворожіння, для якого потрібна всього одна кульбаба, яка вже відцвіла. Згадайте бажання і дуньте на пухнасту шапку рослини. Якщо пух полетів весь - бажання збудеться, а якщо залишився - в цьому році бажання не збудеться.
  5. Квіти - для цього гадання дівчатам потрібно зібрати багато різних квітів. А на заході зібратися в тісному колі всім разом і приступити до ворожіння. Відбувається це так: одна з дівчат вибирає квітку і питає: "Кому ця квітка дістанеться?". Друга дівчина в цей час повинна сидіти до неї спиною і називати ім'я когось із присутніх. А ось по тому, яка квітка тобі дісталась, можна дізнатися результат відносин з хлопцем:
  • Волошка - в тебе закохаються.
  • Берізка - він тебе ніколи не полюбить.
  • Гвоздика (біла) - смуток.
  • Гвоздика (жовта) - зневага.
  • Гвоздика (червона) - пристрасна любов.
  • Жоржина - вдячність.
  • Жасмин - тільки "залицяння", яке не передбачає серйозних намірів.
  • Дзвіночок - не вір йому, обдурить.
  • Лютик - на побаченні все проясниться.
  • Маргаритка - сором'язлива любов.
  • М'ята - тебе дуже сильно люблять.
  • Незабудка - боїться тебе втратити.
  • Нагідки - ви розлучитеся.
  • Півонія - сором за його вчинок.
  • Троянда (біла) - любить сильно, але не показує цього.
  • Троянда (червона) - сумує за тобою.
  • Ромашка - він сумнівається в своїй любові.
  • Глід - є надія на любов.
Читайте також:
Заборони на Івана Купала: що категорично не можна робити 7 липня

Новини партнерів

Аварія вертольота з українцями у Польщі: у МЗС розповіли про стан постраждалих
У США заборонили продавати квитки на рейси до Білорусі, але є винятки

Найпопулярніше за тиждень