Ірина Верещук: "Зеленського також ніхто не бачив президентом"

Ірина Верещук: "Зеленського також ніхто не бачив президентом"
Ексклюзив
Читать на русском

Потенційний мер Києва Ірина Верещук розповіла, як збирається перемогти Кличка на міських виборах, а також про свою команду і підтримку президента.

Ірина Верещук - кандидат в мери Києва від партії "Слуга народу". Ще декілька днів назад для більшості киян це ім'я незнайоме, але найближчих три місяці саме вона буде боротись за їх голоси.

Після перемоги над Миколою Тищенком та Олександром Дубінським на "внутрішніх праймеріз" їй будет протистояти більш грізний суперник - діючий мер Києва Віталій Кличко.

Як колишній мер маленького містечка Рава-Руська на Львівщині збирається з ним воювати, кого вважає своєю командою та які найбільш болючі питання столиці хоче вирішити в першу чергу - Ірина розповіла в бліц-інтерв'ю журналістці APnews.

– Передусім вітаю Вас з перемогою на праймеріз і тим, що Ви, вже офіційно, є кандидатом в мери Києва.

Дякую.

– Як збираєтесь перемагати Віталія Кличка? Яка "зброя" є у Вашому арсеналі?

Як перемогти Віталія Кличка? Взяти і перемогти. Пам’ятаєте, був такий принцип? Треба робити те, що повинен робити. Там, де вмієш, стільки, скільки ти можеш. І все буде гаразд. Не боятися ніяких рейтингів, не боятися ніяких соціологій і так далі. Це все дуже відносно, і приклади у нас в країні є, правда? Нещодавні вибори президента. Ще декілька років тому ніхто навіть не розглядав Володимира Олександровича як ймовірного кандидата, а потім і діючого президента. Чи парламент, наприклад, "Слуга народу"…коли безпрецедентна кількість зайшла у Верховну Раду.

Я готова боротись, готова доводити, що в Україні і, зокрема, в Києві є люди, які готові брати на себе відповідальність, не ховатись за спинами, не ховатись за порожніми фразами, а працювати і досягати результату.

– Які перші три кроки плануєте зробити, якщо вдастся перемоги?

Ну, найперше нам потрібно, бо як ви знаєте, це буде кінець року – тобто, формується бюджет. Бюджет має бути сформований по-новому. Це не мають бути видатки на чергові довгобуди.

Це не мають бути мільйони гривень на чергові, так би мовити, багаторічні програми і проекти, які не працюють, а насправді лише вибивають кошти з бюджету. Бюджет має бути переформатований. Переформатований як соціально-орієнтований, який буде працювати на киян і для киян. Ми не можемо навіть підняти заробітну плату у дитсадочку …на рівні 5-7 тисяч – це просто стидоба. Коли ці установи, які фінансуються з міського бюджету, не можуть отримати належного фінансування, належної винагороди, а Ви фінансуєте міст, який тріщить по швам кожного разу, коли на нього ступає нога діючого мера. Ну, тобто – є питання.

Переформатувати бюджет. Звичайно ж, розподіл повноважень, тому що потрібно чітко зрозуміти, за яким законом буде жити столиця. Я сподіваюсь, ми встигнемо прийняти закон про столицю ( ред. – Проект Закону №2143-3 про місто Київ - столицю України), який вже створений депутатами від "Слуги народу", зокрема Дмитром Гуріним і рештою народних депутатів, які поклали рік свого життя, аби такий закон мав місце. І я сподіваюсь, що цей документ буде прийнято, і ми будемо жити вже за новим законом. В ньому прописані повноваження, є чітка градація, чітка субординація. Це все треба буде імплементувати в життя. А решта – це все, що стосується унеможливлення продовження цієї згубної практики, коли містом керували забудовники, коли містом керують люди, яких не обирали на прямих виборах. Містом повинні керувати люди, яких обрали на виборах.

– У вас вже є ключові члени команди?

Звичайно, це і є команда "Слуги народу". Зараз я маю повну підтримку президента України, є підтримка Кабінету міністрів. Звичайно ж, монобільшість в парламенті. Я одна з людей, які представляють "Слугу народу" в парламенті, а отже і отримала їхню і підтримку на праймеріз, і завірення в тому, що ми будемо далі працювати. Ще їхні напрацювання, які є, звичайно ще будуть проаналізовані. І все те найкраще, що напрацьовано моїми колегами буде імплементовано у вигляді законодавства.

Також людською громадою будуть введені пропозиції, які потім можуть стати законами.

– Яка зараз “найболючіша” проблема в столиці?

Це стосується, наприклад, банку "Аркада". На сьогодні є купа обманутих вкладників, які не можуть отримати своє житло або ті люди, які інвестували в житлові комплекси, і роками ходять під Міською радою, а зараз вже й перемістились на Банкову, до президента, як до останньої інстанції. Як кажуть, до людини «останньої надії», яка може вирішити це питання.

У цьому винен міський голова і Міська рада, бо не треба ховатись від відповідальності, перекладаючи на плечі, наприклад, парламенту чи Кабміну, лаючи, що "я, мовляв, не можу вирішити".

У моєму випадку цю неможливу проблему я можу вирішити. Кабмін, парламент – це ті установи, де можна прийти, знайти підтримку у вигляді і співфінансування, і, якщо потрібно дотацій, а якщо потрібно – і законодавства.

– Кого, крім Кличка, вважаєте опонентом на міських виборах?

Єдиний опонент – це Кличко. Він діючий мер, тому тут очевидні речі. Об’єктивно, у нього висока підтримка на сьогодні.

У мене жодних немає "закидів" в його бік, як особистості, але як міський голова, напевно, продовжувати ще на 5 років …ну, якщо він зараз не може вирішити питання на рівні Кабінету міністрів чи на рівні парламенту, то що дає, таку, знаєте, надію на те, що він зможе це зробити наступні 5 років?

Тобто, нехай люди обирають. Це може бути команда, яка прийде і буде працювати злагоджено на рівні центральної влади, тому що без центральної влади, без державного бюджету, що напряму стосується великих проектів – як об’їзна, як мости…На це все має бути співфінансування з державним бюджетом. Це все має бути пропрацьовано, бо не лише Київ і кияни будуть користуватися об’їзною дорогою.

Сьогодні легкові автомобілі й інші засоби пересування просто заполонили Київ, а відповідатиме чомусь бюджет. Ні, це має бути наша спільна відповідальність. Але для цього потрібно працювати і треба мати команду, в тому числі президента, прем’єра і парламент, які тобі довіряють, а ти довіряєш їм. Це і є наша позиція, це і є наш виробничий момент, який відрізняється від позиції будь-якого кандидата, який намагається сьогодні стати міським головою і зайти в Київраду.

Читайте також:

Новини партнерів

Чи варто летіти в "карантинну" відпустку до Туреччини в 2020: плюси і мінуси очима українців
На Дніпропетровщині обвалився кар’єр - тіла чоловіка та дитини дістали з-під завалів

Найпопулярніше за тиждень