Імунолог назвав сім причин, чому дітям і дорослим небезпечно відмовлятися від вакцинації

Імунолог назвав сім причин, чому дітям і дорослим небезпечно відмовлятися від вакцинації
Ексклюзив
Читать на русском

Редакція APnews з’ясувала, чим загрожує категоричність деяких дорослих щодо щеплень.

МОЗ рекомендує проводити профілактичні щеплення дітям перед початком нового навчального року, адже вакцина - найдієвіший засіб профілактики.

Редакція APnews поспілкувалася з імунологом Борисом Донським, щоб знайти відповіді на найбільш хвилюючі питання щодо вакцинації, а також з’ясувати, чим загрожує категоричність деяких дорослих щодо щеплень.

Чому щеплення необхідне?

Вакцинація – це найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Імунна система реагує на введену вакцину, виробляючи імунітет проти інфекції, і таким чином формує захист проти хвороби.

За словами Донського, зниження рівня щеплень від вакцинокерованих інфекційний хвороб в Україні може призвести до їх неконтрольованого спалаху.

"Вакцинації – це інший шлях не захворіти на певну хворобу. Точніше єдиний шлях, не захворівши на хворобу, нею перехворіти. Якщо хвороба викликає достатньо велику кількість ускладнень і побічних ефектів, то краще й не хворіти цим. Навіть якщо щеплення має певний шанс на побічні ефекти, то це все одно не порівняно за частотою і складністю. Якщо хвороба повністю не подолана, то є шанс на інфікування і в цьому плані досить раціонально і розумно – зробити щеплення".

Чи потрібно робити щеплення від хвороб, які не зустрічаються в Україні або ж є рідкісними?

"Немає сенсу. Але, якщо люди збираються кудись (ред. – в іншу країну, де є ризик захворіти на ту чи іншу хворобу, тоді краще зробити щеплення).

У нас теж, наприклад, випадки правця нечасто зустрічаються, однак, якщо ви пошкодили тканини і отримали зараження ним, то щеплення необхідно зробити, оскільки у вас з’являються шанси захворіти.

Все залежить від ризику отримання цієї хвороби", - наголосив імунолог.

Чи може дитина отримувати більше однієї вакцини за раз?

Борис Донськой зазначив, що жодного навантаження на імунну систему кількість вакцин не несе, тому дітям можна робити кілька щеплень за раз.

"Може. Це просто якась байка, що нібито не можна. Імунна система кожного дня формує сотні тисяч різних відповідей, тому це не може її напружити. Якщо захворіти одразу двома хворобами, тоді для неї буде жахлива перспектива, а отримати два препарати – це не переобтяження", - констатував фахівець.

Коли і кому не можна робити щеплення?

Щеплення не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, а також при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується:

  • Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С (відповідно до настанов ВООЗ) .
  • Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини.
  • Імунітет може не сформуватися при хіміотерапії в онкологічних хворих, при вживанні великих доз стероїдних гормонів, при вживанні ліків, що пригнічують імунітет, при СНІДі.
  • При вагітності не можна робити щеплення КПК та іншими вакцинами, що містять живі віруси.
  • Щеплення КПК не проводять також якщо були тяжкі алергічні реакції на аміноглікозиди. А якщо вводилися препарати крові, то відтерміновують.
  • БЦЖ не роблять, якщо дитина при народженні важить менше 2,0 кг або має дефекти системи фагоцитозу, тяжкі порушення в системі імунітету.
  • ОПВ (жива поліомієлітна вакцина) не вводиться, якщо є тяжкі форми гіпогамаглобулінемії (стану імунодефіциту) чи хтось із членів сім’ї має протипокази до цієї вакцини (за винятком вагітності).

"Є перелік людей під кожне щеплення. Це люди з високою індивідуальною чутливістю, вони мають іти за окремою схемою. Це також пацієнти з важкими анафілактичними шоками, алергічними проявами на попередні щеплення. Ці люди мають бути обережно обстежені. При цьому їм не не робити треба, а просто потрібно робити щеплення за своєрідною схемою", - зазначив імунолог.

Деякі дорослі категорично проти вакцинації дітей. Чому? Які ризики існують?

Чому важливо, щоб більшість дітей мали щеплення від інфекційних хвороб? Якщо 95% людей мають імунітет проти інфекційного захворювання, воно не пошириться територією країни, навіть якщо буде завезене з іншої держави. Це називається "колективний імунітет". Він захищає дітей, котрим не можна проводити вакцинацію через постійні чи тимчасові протипоказання. Колективний імунітет може бути сформовано лише в результаті охоплення вакцинацією понад 95% населення.

Деякі батьки категоричні в своїх поглядах та побоюваннях, проте такі дії можуть дорого коштувати, наголосив імунолог.

На запитання, чому сучасні батьки часто відмовляються від власної вакцинації та їх дітей, Донськой відповів:

"Чому? Тому що за останні 30-40-50 років людство дуже багато інфекцій побороло або ж взяло під контроль. І ті батьки, які зараз виросли, просто не бачили смертей від цих інфекцій. Їхні батьки бачили, як однокласники чи друзі помирають від дифтерії чи страждають на поліомієліт і стають на все життя інвалідами. Коли це бачиш, то не виникає сумнівів щодо того, що це страшні інфекції, яким не можна дозволяти з’являтися. Коли людина за все життя ні разу не бачила важких проявів цих інфекцій, то може здаватися, що їх взагалі не було. Люди перестають лякатися смертельних хвороб. А дарма.

З іншого боку люди схильні придумувати, і замість страху щодо смертельних хвороб, вони лякаються Big Pharma, думають, що фармацевти виробляють шкідливі вакцини, а потім продають.

Зараз люди думають, що більшу небезпеку мають для них генно-модифіковані продукти чи алюміній у щепленні".

Чи потрібно робити щеплення від грипу?

За період з 30 вересня 2019 по 17 травня 2020 рік в Україні на грип та ГРВІ перехворіло 4,9 млн людей (12,9% населення), 63% з яких - діти віком до 17 років. Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарю щеплень, проте, як констатує імунолог, краще її зробити.

"Я вважаю, що так. Дискусія в тому, яка ефективність цього і чи буде вгаданий той штам грипу, який прийде.

Але як гірше – коли ви не взяли парасольку і потрапили під зливу чи коли взяли парасольку і злива не почалась? Кожен сам собі обирає раціональність", - наголосив він.

В якому віці потрібно прививати дитину?

В Україні дитина отримує захист від 10 інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи і паротиту (свинки). Необхідні для дитини щеплення проти цих захворювань проводяться у поліклініці безоплатно.

"Є чітко розроблений план, перше щеплення робиться ще в пологовому будинку. Ця схема достатньо раціональна і розумна. Тобто, потроху нагромаджується з повторенням щеплень, дає високий рівень захисту. В дитинстві особливо потрібно зробити щеплення від тих хвороб і інфекцій, якими у найближчий час дитина може захворіти", - пояснив лікар.

Які щеплення потрібно робити дорослим як часто?

"За 10-15 років, як правило, щеплення потрібно робити повторно. Проти кору, дифтерії, правця. Або ж, якщо люди лякаються повторювати, можна зробити дослідження рівня антитіл, який, як правило, показує, що за 15-20 років після останнього щеплення рівень антитіл вже впав настільки, що він не буде ефективним і захисним. Тільки тоді, в такому випадку, зробити щеплення", - розповів імунолог Борис Донськой.

Новини партнерів

Амністія для тих, на чиїх руках немає крові: Гетманцев прокоментував заяву Фокіна про Донбас
ДБР тримає аудит використання грошей з держбюджету під грифом "Таємно" - Держаудитслужба

Найпопулярніше за тиждень