Імпічмент або 25 поправка: яке майбутнє чекає Трампа

Імпічмент або 25 поправка: яке майбутнє чекає Трампа
Ексклюзив
Читать на русском

Інавгурація Джо Байдена відбудеться 20 січня

В останні дні США всіма силами намагається позбутися від Дональда Трампа, якому залишилося 9 днів до кінця президентства. У західній країні є кілька варіантів розвитку подій - імпічмент та 25 поправка. Одні хочуть правосуддя, а інші "відходу по-тихому". Однак важливо не помилитися. Необхідно зважити всі за і проти, прорахувати можливі ризики перед тим, як ступити на слизьку доріжку, яка визначить майбутнє Америки.

Редакція APnews розповідає про можливі сценарії політичного майбутнього Трампа.

Чинний спікер Палати представників Ненсі Пелосі спільно з демократами просять віцепрезидента США Майка Пенса застосувати 25 поправку, завдяки якій Дональда Трампа оголосять недієздатним для виконання своїх прямих обов'язків на посаді президента США. Однак, якщо Майк Пенс та Кабінет Міністрів будуть чинити опір цьому, то Трампа чекає імпічмент.

Чому 25 поправка?

Ця поправка до Конституції США, прийнята 23 лютого 1967 року, що передбачає визнання нездатності президента виконувати свої повноваження, обов'язки та його заміну. 25 поправка вимагає згоди більшості членів кабінету міністрів США. Але тільки в тому випадку, якщо президент сам себе не оголосив недієздатним, наприклад, за медичними показаннями.

Які шанси на вступ в силу 25 поправки?

Якщо імпічмент і буде, то він пройде в прискореному режимі через Конгрес США, бо останні дні правління Трампа будуть дуже напруженим.

Згідно зі звітом CNN, демократи хочуть уникнути судового процесу подібного розгляду 2019 року по справі України. Під час телеконференції 7 січня більшість демократів заявили в тому, що "імпічмент - це шлях вперед". І Ненсі Пелосі була солідарна з тим, що Трамп повинен понести відповідальність за свої дії.

Заковика в тому, що для позбавлення від чинного президента Трампа потрібно більшість голосів Сенату, але на цей час у сенаторів перерва до інавгурації Байдена 20 січня.

Після того як резолюція буде запропонована, її автоматично поставлять на голосування протягом 48 годин. За підтримки більшості Палата представників Конгресу США оголосила б Трампу імпічмент та відправила його в Сенат для розгляду питання про усунення його з посади. Але, з огляду на кількість днів, що залишилися правління Трампа, у лідера більшості в Сенаті Мітча Макконнелла є можливість виграти додатковий час та уникнути судового розгляду у справі про імпічмент.

Також існує ймовірність того, що імпічмент Трампа триватиме й після того, як він покине свій пост президента США. Тривалий імпічмент завадить Трампу займати в майбутньому державні посади й, власне, заборонить йому балотуватися в президенти у 2024 році. І цей варіант буде найоптимальнішим, ніж застосування 25 поправки.

Новообраний президент США Джо Байден вступає на свою посаду вже 20 січня. Він сподівався, що протягом двох тижнів Трамп повністю звільнив Білий Дім і перші 100 днів президентства Байдена пройдуть без його опонента. Однак представник CNN заявив, що це неможливо.

Вся справа в його підривної діяльності, яка з кожним днем ​​обрушується на простих американців немов лавина. Заворушення його прихильників в Капітолії, під час яких загинули п'ятеро жителів Вашингтона, лише підтверджують це. За останній місяць Трамп помилував багатьох своїх союзників, включаючи свого адвоката Руді Джуліані.

25 поправка може тільки погіршити ситуацію.

З одного боку, лідера республіканців потрібно зупинити, перш ніж постраждають ще більше мирних жителів. Але з іншого боку до кінця його президентства залишилося всього лише 9 днів.

В інтерв'ю CNN колишній радник з національної безпеки Джон Болтон пожартував:

"Чудова ідея! Нам дуже пощастило, що помилування, загальний хаос і ядерне знищення навряд чи відбудуться у вихідні або святкові дні".

Однак реальність така, що конституційні механізми США щодо усунення "величі" Трампа дають йому можливість сумніватися в реальності цієї затії. У сценарії 25-й поправки Болтон припустив, що це може покласти край дуелі Трампа і чинного віцепрезидента Майка Пенса за владу президента:

CNN: "Як Ви думаєте, чи відмовиться Дональд Трамп від битви за пост президента, якщо отримає лист від Майка Пенса?"

Болтон: "Подумайте добре. Хіба нам добре від того, двоє змагаються за пост глави держави, коли одному з них залишилося всього лише 9 днів до кінця терміну правління? Я вважаю, що ситуація і так напружена, а вони ризикують ще більше погіршити становище".

Останній місяць демократи та республіканці все більше проявляють свою неприязнь до Трампа. Після його програшу на виборах безліч міністрів і радників подали у відставку.

Редакція The Wall Street Journal публічно попросила Трампа наслідувати приклад Річарда Ніксона і "піти по-тихому". Колишні державні службовці засудили Дональда Трампа і його останні дії:

Колишній Генеральний прокурор США Вільям Барр:

"Поведінка президента було зрадою стосовно його прихильників та офісу".

Колишній міністр оборони Джеймс Меттіс:

"Трамп просував до влади мафію і був уповноважений псевдополітичними лідерами, які будуть символами боягузтва й ганьби".

Колишній секретар Міністерства внутрішньої безпеки та колишній генеральний секретар Білого дому Джон Келлі:

"Я б в будь-якому випадку проголосував за відсторонення Трампа, якби він залишився в Білому Домі".

Наступник Келлі на посаді генерального секретаря Білого дому Мік Малвані покинув свій пост спеціального посла США в Північній Ірландії в знак протесту проти Трампа.

Переклад статті CNN.

Раніше APnews повідомляв, Конгрес США оприлюднив текст резолюції про імпічмент Трампа, за яку повинні проголосувати протягом 48 годин.

Новини партнерів

Під Харковом поліцейські попалися на крадіжці кабелів, їм загрожує до 6 років в'язниці
У Києві почали демонтаж головної ялинки України: відео

Найпопулярніше за тиждень