Грузинські лікарі оцінили стан Саакашвілі: енцефалопатія Верніке, анемія, таласемія та ризик впасти у кому

Грузинські лікарі оцінили стан Саакашвілі: енцефалопатія Верніке, анемія, таласемія та ризик впасти у кому
Читать на русском

Медична комісія заявила про необхідність переведення Саакашвілі до мультипрофільної клініки.

Голова Виконавчого комітету Національної ради реформ України та експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі, який продовжує голодування, перебуває у критичному стані. Грузинські лікарі, які оцінили його стан здоров'я, побоюються, що політик може впасти у кому.

Про це APnews повідомляє з посиланням на висновок групи грузинських лікарів, опублікований 17 листопада на офіційному сайті омбудсмена Грузії Ніно Ломджарії. Саме з її ініціативи було зібрано групу медиків для оцінки здоров'я Саакашвілі.

Так колишньому главі Грузії поставили такі діагнози:

- енцефалопатія Верніке - неврологічний розлад, що характеризується ураженням головного мозку в результаті дефіциту тіаміну (вітаміну В1);

- прогресуюча гіпокаліємія - надмірна втрата калію;

- анемія - патологічний стан, що характеризується зниженим рівнем еритроцитів чи гемоглобіну у крові, через що погіршується передача кисню у тканини й виникає гіпоксія, тобто кисневе голодування тканин;

- таласемія - порушення синтезу гемоглобіну.

Крім того, лікарі не відкидають ймовірності шлункової кровотечі.

Як уточнюється в медичному висновку, стан Міхеїла Саакашвілі погіршується через відмову від лікування та підвищеного стресу.

Медики дійшли висновку, що найближчим часом усі виявлені діагнози можуть загостритися та призвести до небезпечних для життя ускладнень, зокрема до коми, летальної аритмії, серцевої недостатності.

Медична комісія заявляє про необхідність переведення Міхеїла Саакашвілі до мультипрофільної клініки, оскільки у лікарні при в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі, де знаходиться політик, функціонує лише частина медичної апаратури та недостатньо фахівців. Тому реанімаційні заходи, які можуть бути потрібними у разі погіршення стану пацієнта, з великою ймовірністю будуть неефективними.

Раніше APnews повідомляв, до Саакашвілі відмовляються пускати особистого лікаря Ніку Кіпшидзе.

Новини партнерів

Суд дозволив допитати по відеозв'язку причетних до розстрілу Майдану беркутівців-втікачів
Білоруський маршрут у прірву. Лукашенко заманив тисячі нелегалів та створив міжнародну аферу через турецьких мафіозі - розслідування Spiegel

Найпопулярніше за тиждень