"Готуємося, ніби до революції". Як працюватимуть фестивалі в Україні під час пандемії коронавірусу

"Готуємося, ніби до революції". Як працюватимуть фестивалі в Україні під час пандемії коронавірусу
Ексклюзив
Читать на русском

Редакція APnews поспілкувалась з організаторами фестів, які тільки збираються проводитись, і з тими, чиї вже вперше після ослаблення карантину відбулися. Спойлер: не все задумане вдалося так, як планувалось

Фестивалі - це заходи з великим скупченням людей. Тут і їжа, і фільми, і танці - все в одному місці. Більш того, контроль за фестивальниками - досить складна справа. І хоча влада дозволила такого формату івентам працювати в епоху пандемії коронавірусу, певні умови все ж залишаються.

Редакція APnews поспілкувалася з організаторами масштабних фестивалів в Україні, щоб з'ясувати, як саме вони підлаштовують рекомендації МОЗ під формат свого заходу і як бережуть своїх гостей від ризику заразитися небезпечним вірусом.

Діалог з владою триває

Організатор фестивалю фарб Холі Леонард Григор'єв сказав, що кожен день сидить колегами і юристами, вичитують правила карантину і рекомендації МОЗ.

"Щось є більш ніж абсурдним, щось реально потрібним. І не тільки в карантин, на мій погляд, так як це безпека гостей та персоналу. Але ми готуємося як колись у 2014 році під час «Революції Гідності» (Майдану). Підсилюємо охорону, набираємо більшу кількість медичного персоналу, обмежуємо вхідну групу по дистанції, кількість учасників заходу доводиться також обмежити", - розповів він.

Відзначимо, що фестиваль фарб Холі запланований в Києві на 8 серпня 2020 року.

За словами Леонарда Григор'єва, за цей час вся культурна сфера веде діалог з владою на різних рівнях, і спільними зусиллями намагаються вивести всю індустрію з дуже важкої кризи.

"У цій сфері працює понад 250 тис осіб. Повільним і впевненим кроком йдемо до обопільної згоди тих чи інших правил. Але держава і далі не чує нас, вносить свої правки, від яких не легше. Відповідальність перекладає на плечі гостей, організаторів та простих людей. Говоримо про «вірус», але в той же час ми всі бачимо як ряд закладів або майданчиків «чиїхось» працюють і їм нічого. Це дуже прикро", - сказав він.

Фестивалі - не тільки заради веселощів...

Григор'єв зазначив, що коли йому ставлять запитання: "а навіщо взагалі проводити такого роду івенти?" відповідає, що такі заходи наповнюють життя яскравими емоціями.

"Ось Холі. Історично це зустріч не тільки яскравих емоцій, а ще й очищення від вірусів і різних хвороб. Це унікальна Міжнародна подія, яка вже багато років святкується в Україні", - сказав Леонард.

Підкреслив також, що на даний момент найбільш відкрите і важливе питання - робота «фан-зони», яка поки заборонена.

"Це важливо не тільки тому, що люди вже втомилися вдома сидіти, а це дасть можливість і дрібним заходам існувати і в той же час концертні майданчики і клуби можуть працювати, що в свою чергу дасть роботу людям і можливість оплачувати оренду і податки", - сказав Леонард.

Дезінфекція аж до тенісних м'ячиків

Організатори щомісячного "Куражу" в Києві вже провели вперше після пандемії свій перший фестиваль 25-26 липня. Наступних їх фестиваль заплановано на 15-16 серпня. Як "першовідкривачі", вони поділилися своїм досвідом проведення фестивалю в нових умовах.

Розповіли, що дезінфекція на їх фестивалі проводилась просто всюди, де тільки можливо: атракціони, столи, пристосування для різних активностей.

"Якщо це настільний теніс, то ракетки і м'яч протираються після кожної пари гравців, якщо майстерклас з малювання - то тільки зі своїми барвами/альбомами, в сидячому форматі і з дистанцією, якщо атракціон - то розсаджували людей через одного і протирали поручні після кожної групи і так далі", - розповіли організатори Куражу.

Відзначили також, що вхід, за стандартом, при наявності масок, а на місцях скупчення людей стоять антисептики - вхід, вбиральні, фуд-корт. Більш того, всі співробітники проходили температурний скринінг, а співробітники фудкорту, крім масок і рукавичок - працювали за пластиковими екранами

"Також у нас є бокси для збору масок і рукавичок і їх подальшої правильної утилізації", - розповіли організатори барахолки.

"Готуємося, ніби до революції". Як працюватимуть фестивалі в Україні під час пандемії коронавірусу
"Готуємося, ніби до революції". Як працюватимуть фестивалі в Україні під час пандемії коронавірусу

Лайфхаки: вдалі і не дуже

При всіх стандартних дотриманням правил і умов роботи, організатори Куражу придумали і декілька цікавих лайфхаків, які допомагають стежити і контролювати поширення інфекції.

Наприклад, за дотриманням дистанції стежили не охоронці (хоча і вони теж), а аніматори. Більш того, вони в ігровій формі міняли дистанцію між людьми, обробляли їм руки та інше. Придбали також дезінфекційну раму - яка обробляє людину в повний зріст деззасобом, коли та через неї проходить. А ще на фестивалі встановили не прості антисептики, а з ножною педаллю - щоб ізоляція була максимальною.

Також розмістили багато жартівливих фотозон. Наприклад, фотозону для тих, хто "скучив за натовпом": великий роздрукований плакат, на якому зображено багато-багато людей. Кожна людина може сфотографуватися на тлі і таким чином "заповнити нудьгу". Його, до речі, теж після кожної людини дезінфікували.

"Ми вивчили всі можливі обмеження напам'ять. Але після першого фестивалю остаточно зрозуміли: зробити фестиваль за всіма правилами, навіть якщо пустити законну кількість осіб, але домогтися дотримання дистанції - майже нереально. Треба змиритися. Особливо, коли всім добре. Я спостерігала, як люди не могли наговоритися, вони танцювали під дощем. Люди скучили і втомилися боятися", - розповіла авторка Куражу Альона Гудкова.

І сказала, що ідея з продажем квитків в форматі онлайн зазнала фіаско - 80% гостей купували квитки в касах на вході, хоча організатори заздалегідь в соцмережах зверталися до людей з проханням купувати квитки онлайн або хоча б розплачуватися на касі картою. Однак і тут забезпечували безпеку - стежили за дистанцією в чергах.

"Готуємося, ніби до революції". Як працюватимуть фестивалі в Україні під час пандемії коронавірусу
"Готуємося, ніби до революції". Як працюватимуть фестивалі в Україні під час пандемії коронавірусу

Банкету не буде

А ось організатори фестивалю високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage, який відбудеться в Києві з 20 по 25 серпня відмовилися від фуршету на території фестивалю. Але відзначили, що будуть спеціальні точки, де можна купити упаковану їжу і напої.

"Щоб третій фестиваль Bouquet Kyiv Stage відбувся, довелося істотно змінити програму. Більшість іноземних учасників не зможе приїхати, але нам вдалося зробити так, що фестиваль буде не менш насиченим", - розповіли організатори.

Також розповіли, що чітко обмежили кількість гостей - 450 осіб в день, і ввели попередню реєстрацію на подію.

"Всі заходи будуть проходити на відкритому повітрі в саду Софії Київської, але на події все одно діятимуть обмеження кількості одночасного перебування гостей. Максимальна кількість - 450 гостей в день. Дозволені тільки сидячі місця на чітко визначених територіях з дотриманням дистанції 1,5 метра. Фан-зона поки заборонена. Також в разі неможливості відвідати фестиваль можна подивитися заходи онлайн, але попередня реєстрація дозволить гарантовано відвідати захід", - відзначили в Bouquet Kyiv Stage.

Кількість людей в 2 рази менше, але не ціну це не впливає

Організатор імерсивних ігор Futurizm Юлія Копилова розповіла, що довелося обмежити кількість учасників в 2 рази, але при цьому ціни на квитки не піднімалися.

"Як правило, в одній грі бере участь 150-200 осіб, зараз ми не продаємо більше 80 квитків, хоча наша локація 1700 кв метрів дозволяє комфортно вмістити всіх", - сказала Юлія Копилова.

Відзначила, що скринінг температури і маски - як і у всіх. Але розповіла, що в грі вдалося обіграти ще кілька "умов".

"Кожному гостю видамо гумові рукавички (ми придумали це як елемент і обіграємо в нашій постановці, нібито" так і було задумано ". Також на акторах будуть надіті спеціальні захисні щити, які органічно вписуються в їх ролі", - поділилася авторка івенту.

Читайте також:

Новини партнерів

"Підбіг качок і зарядив в обличчя": нардеп від "Слуги народу" розкрив подробиці побиття на пляжі
Нардеп Андрій Стріхарський заперечує, що побився в ресторані через дружину

Найпопулярніше за тиждень