Глушили гранатами, обстрілювали і розганяли водометами. Як силовики вночі воювали з білоруcьким "Майданом"

Глушили гранатами, обстрілювали і розганяли водометами. Як силовики вночі воювали з білоруcьким "Майданом"
Ексклюзив
Читать на русском

Після проведення виборів столицю країни місто Мінськ повністю ізолювали, у місті почались протести

У Білорусі у неділю, 9 серпня, пройшли вибори президента, на яких наразі лідирує Олександр Лукашенко.

В день виборів інтернет низки операторів, серед яких ByFly, MTS, Life, "Космос ТВ" почали працювати з перебоями, зв'язок повністю зникав на кілька хвилин, потім ненадовго повертався, однак зателефонувати було неможливо.

Також повідомлялось, що з перебоями працюють соціальні мережі. Сайти деяких білоруських інтернет-видань припинили відкриватись. Проблеми з доступом в інтернет збереглись і станом на ранок 10 серпня.

Офіційна причина перебоїв у роботі інтернету, соціальних мереж та ЗМІ не називається, проте раніше білоруська влада допускала вимкнення інтернету, якщо буде загроза нацбезпеці.

Після проведення виборів столицю країни місто Мінськ повністю ізолювали, у місті почались протести.

Глушили гранатами, обстрілювали і розганяли водометами. Як силовики вночі воювали з білоруcьким "Майданом"

Приблизно о 22:00 представники ОМОН почали бити мітингувальників, які вийшли на протести. Люди у відповідь застосували силу проти ОМОН.

Біля Палацу спорту співробітники ОМОН жорстоко затримували мітингувальників, люди не розходились. Для розгону активістів застосували світлошумові гранати. На вулиці Немига недалеко від Палацу спорту силовики застосували спецзасоби.

Згодом люди почали кидати фаєри у автозаки. Біля стели "Мінськ - місто-герой" почалась масова бійка. ОМОН закидав протестувальників шумовими гранатами, вони вибухали під ногами у людей. На місце прибуло багато швидких, повідомлялось про велику кількість постраждалих.

Автозак навмисно в'їхав у натовп, у спини протестувальників. Одна людина була без свідомості, в крові, її забрала "швидка". Друга людина теж без свідомості, у неї стирчить кістка з п'ятки, її теж забрала "швидка".

Спочатку автозак їхав дорогою, якою йшли мітингувальники, він трохи пригальмував, після чого продовжив рух з людиною на капоті. Людина впала з капоту та потрапила під колеса автозака.

Пізніше з’явилась інформація, що внаслідок наїзду автозака одна людина загинула, ще троє отримали серйозні травми.

На протестах у Мінську побільшало людей. Мітингувальники почали будувати барикади, силовики застосували світлошумові гранати та гумові кулі.

ОМОН почав відтісняти мітингувальників, застосовуючи сльозогінний газ, гумові кулі та водомети. При вибуху світлошумової гранати у Мінську контузило кореспондента видання МБХ Медіа Олександра Скрильникова, він розповів, що погано бачить, у нього болять вуха.

Близько 23:00 по вулиці Леніна від Адміністрації президента до станції метро Немиті прибігли 100 бійців внутрішніх військ.

У центрі Мінська практично припинив працювати інтернет, месенджерами можна користуватись, проте немає аудіо- та відеозв’язку. Пізніше почали працювати голосовий зв’язок та смс, мобільний інтернет вимкнено.

На мітингу пролунали перші постріли.

У Мінську швидка зарезервувала додатково близько 40 машин.

Станом на 2:00 протести у Мінську продовжились. Тисячі людей залишилися у центрі міста.

Протести відбувались і у інших містах Білорусі.

Приблизно о 23:00 у Вітебську тривали затримання учасників протесту, на даний момент їх як мінімум 10 осіб.

У Гродно ОМОН застосовував перцеві балончики, жорстоко б'ючи протестуючих. Десятки затриманих, в тому числі випадкові перехожі. У місті виборчу комісію зачинили в будівлі, де знаходиться дільниця, оскільки вони відмовилися підписувати протоколи. Силовики затримали п'ять спостерігачів.

В Жодіно у Мінській області співробітники ОМОН опустили щити. Тоді ж з'явилась непідтверджена інформація, що у Мінськ направили гелікоптери.

На вулиці у Бресті вийшли демонстранти, дехто з них тримав біло-червоні національні прапори. Для попередження протестувальників міліція застосовувала предмети, схожі на сигнальні пістолети. Почались сутички між протестувальниками та ОМОН.

Міністерство внутрішніх справ Білорусі зібралося на екстрене засідання оперативного штабу у зв'язку з протестами в країні. О 1:25 офіційний представник МВС Білорусі Ольга Чемоданова заявила, що ситуація в країні повністю контрольована міліцією.

Приблизно о 3:00 люди почали розходитись з центральних вулицях, на основних проспектах відновили автомобільний рух. За непідтвердженою інформацією, мітингувальники планують зібратись знову 10 серпня, проте точний час і місце невідомі.

Лукашенко досі ніяк не прокоментував результати виборів та протести у Білорусі.

Як повідомляв APnews раніше, президент України Володимир Зеленський відреагував на масштабні протести у Білорусі і закликав громадян країни-сусіда до "максимальної толерантності, терпимості та відмови від вуличного насильства".

Новини партнерів

Силовики жорстоко побили журналіста з України у фургоні міліції на протестах у Мінську
В Мінську одна людина загинула після наїзду автозака під час протестів

Найпопулярніше за тиждень