Глава МЕА звинуватив Росію в організації енергокризи в ЄС

Глава МЕА звинуватив Росію в організації енергокризи в ЄС
Читать на русском

Згідно з прогнозами експертів, високі ціни на газ у Європі будуть ще мінімум 2 роки.

Голова Міжнародного енергоагентства Фатіх Біроль звинуватив Росію в організації енергетичної кризи, що поглиблюється, в Європі під час загострення геополітичної напруженості навколо України.

Про це повідомляє APnews із посиланням на The Guardian.

Виконавчий директор МЕА стверджує, що історично низький рівень зберігання газу в Європі пов'язаний з російською державною компанією “Газпром”, яка за останні місяці знизила постачання газу приблизно на 25%, всупереч зростанню попиту після економічного спаду 2020 року.

Він заявив, що рекордно високі ціни на енергоносії в Європі цієї зими загрожують зруйнувати значну частину європейської економіки та занурити мільйони людей у ​​кризу.

“Ми вважаємо, що через поведінку Росії на європейському газовому ринку існує велика напруженість. Зазначу, що нині низькі постачання російського газу до Європи збігаються з загостренням геополітичної напруженості навколо України”.

За оцінками енергетичних експертів, ціни на газ у Європі можуть знизитись удвічі, якщо Росія погодиться збільшити експорт на 20%.

За словами Біроля, низький рівень сховищ на об'єктах "Газпрому" в ЄС становить половину дефіциту європейських сховищ, всупереч тому, що об'єкти російської компанії становлять лише 10% загальної місткості сховищ в ЄС.

При цьому у "Газпромі" стверджують, що виконують усі експортні контракти з європейськими компаніями.

Глава британського постачальника енергії British Gas Кріс О'Ши припускає, що ціни на газ, ймовірно, будуть високими ще щонайменше 2 роки:

“Навряд чи ціни на енергоносії знизяться найближчим часом. Ринок передбачає, що високі ціни збережуться протягом наступних 18 місяців або два роки. У міру того, як ми наближаємось до чистого нуля, газ є важливим перехідним паливом”.

Також Кріс О'Ши зазначив, що попит на газ збільшується, коли відбувається відключення вугільних електростанцій в інших країнах, однак палива не так багато.

Раніше APnews також повідомляв, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкий закликав НАТО усвідомити, що Росія та її союзники хочуть змінити геополітичну систему та роз'єднати ЄС, використовуючи нарощування військ біля України, газову та міграційну кризи.

Новини партнерів

В Україну заборонили ввезення 3 дитячих книг із Росії
Суд арештував всі акції заводу "Більшовик"

Найпопулярніше за тиждень