Гетманцев: в Україні потрібно "відмити" і вивести з тіні 30-50 млрд доларів

Гетманцев: в Україні потрібно "відмити" і вивести з тіні 30-50 млрд доларів
Ексклюзив
Читать на русском

За словами Гетманцева, за 29 років незалежності України населення накопичило величезну кількість коштів без "фінансової історії".

На руках у населення від 30 до 50 мільярдів доларів "чорних" коштів, які хоча б частково потрібно "вивести в люди". Про це нардеп і голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів Данило Гетманцев заявив в ефірі "Першого подкасту" з Василем Апасовим.

Так, глава комітету ВР з питань фінансів розповів, що за 29 років незалежності України населення накопичило величезну кількість коштів без "фінансової історії".

"У нас в країні є період "сірий". Ми його зараз закінчуємо і сподіваємося, що вийдемо на "білий" період. Насправді, за 30 років історії України ми дозволили багатьом зібрати гроші, які не мають фінансової історії - чорні гроші. За рахунок зарплат в конвертах та інших речей ", - розповів Гетманцев.

За оцінками Гетманцева, таких коштів на руках населення близько 30-50 млрд доларів і потрібно "дати можливість людям вивести їх на світло".

"Ви пробували відкрити рахунок в європейському банку? У моєму минулому житті я був юристом, який обслуговував такі угоди. Це дуже складно вже зараз і практично неможливо, якщо у Вас немає походження цих грошей, які будуть на рахунку. Це світовий тренд, це буде і у нас. Ми не зможемо з Вами працювати інакше, якщо банківські установи не вимагатимуть походження грошей. І це буде відбуватися вже через 2-3 роки", - заявив Гетманцев.

На запитання ведучого про які суми мова і коли банк повинен запитати про кошти на рахунку, Гетманцев відповів, що зараз цей поріг становить 5 тисяч гривень - при цій сумі проводитися ідентифікація.

"Насправді, зараз це 400 000 гривень за законом, ідентифікувати банк повинен людину від 5 тисяч гривень. Це вже зараз працює. Це так званий обов'язковий фінансовий моніторинг. Є ще фінансовий моніторинг первинний, коли можуть перевірити і від меншої суми, якщо операція сама по собі містить ознаки відмивання грошей здобутих злочинних шляхом. Наприклад, якщо людина перераховує багато разів по 10 000 грн. Це може викликати сумніви у банку", - додав глава фінансового комітету.

Як повідомляв APnews раніше, в Україні з'явиться "Бюро економічної безпеки": щоб ним "рулити" доведеться міняти Конституцію.

Читайте також:

Новини партнерів

СБУ викрила масштабну схему з розмитнення автомобілів на 103 мільйони на Поліській митниці
У США через пожежі загинули понад 20 осіб

Найпопулярніше за тиждень