Гауптвахта, "багата" дружина та майже 50 тис. зарплати: що відомо про нового Головнокомандувача ЗСУ Залужного

Гауптвахта, "багата" дружина та майже 50 тис. зарплати: що відомо про нового Головнокомандувача ЗСУ Залужного
Читать на русском

У 2016 році Валерій Залужний не забезпечив нормальні умови перебування війсковослужбовців на полігоні "Широкий лан", за що поніс покарання - 5 діб гауптвахти

Володимир Зеленський призначив Головнокомандувачем Збройних сил України Валерія Залужного замість Руслана Хомчака. Основна причина зміни - "відсутність синергії між Міністерством оборони і ЗСУ".

Валерій Залужний до призначення обіймав посаду командувача оперативного командування "Північ". APnews розповідає, що про нього відомо.

Медаліст, який пройшов усі щаблі військової служби

Залужний - 48-річний український військовик родом з міста Новоград-Волинський, Житомирської області. Народився у родині робітників, з відзнакою закінчив машинобудівний технікум, згодом вступив на загальновійськовий факультет Одеського вищого об'єднаного командного училища, яке теж закінчив з відзнакою.

Свого часу пройшов усі щаблі військової служби: від командира взводу до командира батальйону. Вже у 2005 році вступив до Національної академії оборони України, закінчив навчання із золотою медаллю та був призначений на посаду начальника штабу — першого заступника командира 24-ї окремої механізованої бригади у Яворові Львівської області.

У 2017 році отримав звання генерала-майора, з 9 грудня 2019 року призначений командувачем Оперативного командування «Північ».

Все нерухоме майно - на дружині

В останній декларації Залужного вказано, що він володіє лише автомобілем Chery Tiggo T11, 2010 року випуску, який він придбав ще у 2011. При цьому його дружина володіє 4 земельними ділянками в Овідіополі (Одеської області), житловим будинком площею 62,9 м кв у тому ж населеному пункті, а також легковим авто NISSAN PATROL 2005 року випуску, який було придбано у 2019 році.

За 2020 рік Залужний заробив на посаді 561878 грн (близько 46800 грн на місяць), трошки більше заробила його дружина - 584256 грн за рік.

Згідно з даними, грошовими активами родина не володіє, та рахунків у банках не має.

Гауптвахта, "багата" дружина та майже 50 тис. зарплати: що відомо про нового Головнокомандувача ЗСУ Залужного

Скандали

У 2016 році на той момент полковник ЗСУ Валерій Залужний не забезпечив нормальні умови перебування війсковослужбовців на полігоні "Широкий лан", за що поніс покарання - 5 діб гауптвахти (місце в армії, де примусово утримують військовиків-порушників військової дисципліни). Про це тоді писали ЗМІ з посиланням на прес-службу Апеляційного суду Миколаївської області.

Рішенням суду офіцера визнано винним у недбалому ставленні до військової служби. За матеріалами справи, протягом трьох діб у військовослужбовців не було належного харчування, питної води, достатньої кількості наметів і ліжок. 46 бійців тоді через незадоволення умовами рушили на прийом до військового прокурора у Миколаїв. Проводилась перевірка, за результатами якої кількох офіцерів визнали винними і покарали.

У тому ж 2020 році Залужний, за даними видання "Рупор Київщини", був вимушений відсторонити командира військової частини А1796 через можливий корупційний скандал. Тоді в оперативному командуванні «Північ» СВ ЗСУ стався конфлікт через тендер на 18 млн гривень. Нібито під час проведення тендеру на закупівлю технічних засобів охорони території частини перемогу віддали компанії, яка була у змові з командиром.

Того ж року Залужному довелось виправдовуватись за конфуз, що трапився під час візиту президента Зеленського. Зокрема, коли на полігоні "Широкий Лан" у Миколаївській області в ході навчань "Об'єднані зусилля - 2020" не спрацював протитанковий ракетний комплекс Javelin американського виробництва.

Javelin не спрацював, ракета не вилетіла. Можливо, це помилка оператора, може щось інше, треба розбиратися, зараз точно сказати не можу", - сказав тоді Залужний.

Зазначимо, що свого часу Залужний часто виступав із офіційними новинами зі сходу: коментував ситуацію в зоні ООС, втрати та навіть самогубство молодого військового через нерозділене кохання.

Гауптвахта, "багата" дружина та майже 50 тис. зарплати: що відомо про нового Головнокомандувача ЗСУ Залужного

APnews писав, що президент звільнив Головнокомандувача ЗСУ Хомчака, на його місце призначений Залужний.

Новини партнерів

Членам правління "Нафтогазу" достроково виписали багатомільйонні премії
У МОЗ заявили про непридатність до вживання води у трьох районах Одеської області

Найпопулярніше за тиждень