Фонд боротьби c коронавірусом створили, щоб в ручному режимі роздеребанити 65 млрд - економіст

Фонд боротьби c коронавірусом створили, щоб в ручному режимі роздеребанити 65 млрд - економіст
Ексклюзив
Читать на русском

"Ковідний" фонд, фактично, не регулюється жодним законом.

У Держбюджеті на 2021 рік не передбачено коштів на Фонд боротьби з коронавірусом, до якого цього року було закладено 65 мільярдів гривень.

Редакція APnews поспілкувалася з економістом, щоб з'ясувати, чому законодавці вирішили скасувати видатки на "ковідний" фонд і чи стала відповідна ініціатива ефективною у розпал пандемії цього року.

За словами економіста Олега Пендзина, Фонд боротьби коронавірусу, фактично, був поза законом і створили його для того, щоб витрачати гроші "у ручному режимі".

"Законодавці кажуть, що вони просто розподілили кошти, які мають бути витрачені на боротьбу з коронавірусом, по вже існуючим програмам, які є в різних міністерствах в межах тих завдань, які вони виконують. Це і Міністерство освіти і науки, і МОЗ, і МНС, і всім останнім виділені належні кошти, якими вони можуть скористатися (особливо Міністерство охорони здоров'я) в процесі виконання своїх основних завдань. З цієї точки зору, вони пішли саме таким шляхом, виділяючи окремий фонд.

Існування окремого фонду – це спосіб відійти від звичайної практики використання бюджетних коштів і перевести використання грошей "в ручний режим", що ми і побачили.

За великим рахунком, ми побачили, що з фонду під назвою "Фонд боротьби з коронавірусом", гроші йшли на будівництво доріг, які теоретично достатньо важко зв'язати з боротьбою проти ковіду. Тому, напевно, на наступний рік вирішили відмовитися від цього, для того, щоб не дратувати людей та ввести нормальну практику використання бюджетних коштів, зокрема, і на напрямки пов'язані з коронавірусом", - наголосив економіст.

Пендзин припускає, що створення такого Фонду було дуже "зручним", адже в силу відсутності закону, який мав би регулювати цільове використання 65 мільярдів, гроші використовувалися "у довільній формі". На його думку, потреби у створенні Фонду боротьби з коронавірусом не було.

"Тут потрібно розуміти, що створення спеціального фонду, який до цього моменту не існував і не прописаний в чинному законодавстві, по суті давало можливість використовувати тих 65 мільярдів гривень "в ручному режимі". Жодних обмежень з цього приводу законодавство не визначало, бо як такого "ковідного" фонду і не було.

Варто також нагадати, що тоді, коли цей фонд планувався, то там планували декілька різних речей. По-перше, його хотіли наповнити 120 мільярдами гривень. Під нього мав бути сформований відповідний закон про спеціальний фонд боротьби з коронавірусом. Тільки наявність закону давала б гарантію його (ред. – фонду) цільового використання грошей.

В дійсності, я вважаю правильним, що на наступний рік цього фонду не буде. Сильно допомогло Україні створення цього фонду? Ні", - наголосив економіст.

Варто зазначити, що із 65 мільярдів гривень "ковідного" фонду було витрачено 36%, 24 мільярди, з яких на медицину пішло 16 мільярдів.

Як повідомляв APnews, МОЗ не влаштовує сума, яку забюджетували на медицину на 2021 рік.

Новини партнерів

Деяким пасажирам літаків дозволять літати без маски в розпал пандемії
В Запорізькій області 10-річний хлопчик зарізав батька-п'яницю

Найпопулярніше за тиждень