Від 280 тисяч до 32 мільйонів: скільки "Динамо", "Зоря" і "Шахтар" вже заробили за вихід в ЛЧ і ЛЄ

Від 280 тисяч до 32 мільйонів: скільки "Динамо", "Зоря" і "Шахтар" вже заробили за вихід в ЛЧ і ЛЄ
Читать на русском

Всього українські клуби вже заробили близько 40 мільйонів євро.

Сезон-2019/20 в українському футболі вже майже завершився - тільки чотирьом клубам УПЛ залишилося розіграти між собою останню путівку в Лігу Європи від України. Але вихід в єврокубки, особливо для наших клубів - це не тільки престиж і можливість зустрітися з кращими командами континенту, а й непогана надбавка до річного бюджету.

Наразі важко точно сказати, скільки "Шахтар", "Динамо", "Зоря", "Десна" і поки невідома п'ята команда зароблять після виступів в Європі в новому сезоні. Але редакція APnews за допомогою вже відомого посіву українських клубів, а також торішніх цифр і коефіцієнтів розрахувала, скільки наші команди вже гарантовано заробили грошей.

"Шахтар" - 32 мільйони євро

"Гірники" гарантували собі участь в груповому етапі Ліги Чемпіонів, а значить і найбільш солідні виплати від УЄФА. Так, тільки за потрапляння в групу торік команди отримували по 15,25 мільйона євро. Також кожна з 32 команд-учасниць групового етапу отримувала виплати в залежності від виступу команди в єврокубках протягом останніх 10 років. Зараз "Шахтар" розташувався в цьому рейтингу на 17-му місці серед всіх європейських команд, що вже гарантує йому близько 17 мільйонів євро.

Але швидше за все донецький клуб заробить навіть більше - минулого року українці були на 16-му місці серед всіх команд, проте при розподілі грошей виявився на 12-й позиції. Все завдяки "Манчестер Юнайтед", "Арсеналу", "Порту" і "Севільї", які пролетіли повз Лігу Чемпіонів. Так що замість приблизно 17 мільйонів євро "гірники" в минулому сезоні заробили 23,268 мільйона євро. Цілком можливо, що приблизно стільки ж донеччани зароблять і в цьому сезоні.

Ще з гарантованих виплат "Шахтар" отримає свою частку від телетрансляцій. Сума відрахувань буде формуватися на основі цінності кожного внутрішнього телевізійного ринку. Тут точну суму назвати ще складніше. Також варто відзначити, що підсумкові виплати також серйозно будуть залежати від результатів "гірників" на груповому етапі. У минулому сезоні перемога в матчі "коштувала" 2,7 мільйона євро, а нічия - 900 тисяч. А за вихід з групи в минулому сезоні команди отримали по 9,5 мільйона євро (це якщо команда зупинилася на стадії 1/8 фіналу).

Від 280 тисяч до 32 мільйонів: скільки "Динамо", "Зоря" і "Шахтар" вже заробили за вихід в ЛЧ і ЛЄ

"Динамо" - 6 мільйонів євро

Кияни за підсумками чемпіонату також потрапили в Лігу Чемпіонів, правда не в групу, а до кваліфікації. Тобто, щоб потрапити у груповий етап, "Динамо" спочатку потрібно подолати третій кваліфікаційний раунд, а також стадію плей-офф. Причому в разі вильоту з кваліфікації "Динамо" не отримає ніяких додаткових виплат.

А ось якщо виліт з Ліги Чемпіонів відбудеться вже на стадії плей-офф, ця невдача поповнить клубну скарбничку на 5 мільйонів євро. При цьому важливо розуміти, що третій кваліфікаційний раунд буде складатися всього з одного матчу, а ось в плей-офф кияни зіграють двічі - вдома і на виїзді. У разі виходу в групу ЛЧ, кияни отримають всі ті ж 15,25 мільйонів євро, а також виплати за рейтинг, який у "Динамо", правда, скромніший (зараз вони займають 27-е місце серед всіх команд). Інші виплати за виступ в Лізі Чемпіонів будуть такими ж, як і у "Шахтаря".

Тепер поговоримо про те, що кияни собі вже гарантували. А це виплата за потрапляння в групу Ліги Європи - минулого року вона дорівнювала 2,92 мільйонам євро. Також кияни отримають і свою частку за рейтинг клубу. Знову ж таки, в минулому сезоні після вирахування всіляких "Реалів" і "Манчестер Сіті" кияни з 28-го піднялися на 8-е місце. Торік це дозволило клубу заробити без малого 3 мільйони євро. Цього разу сума, швидше за все, виявиться схожою. Про виплати за результати в групі Ліги Європи поговоримо нижче, ну а частка від телетрансляцій поки що також невідома.

Від 280 тисяч до 32 мільйонів: скільки "Динамо", "Зоря" і "Шахтар" вже заробили за вихід в ЛЧ і ЛЄ

"Зоря" - 4 мільйони євро

Луганська команда гарантувала собі місце в групі Ліги Європи нічиєю в останньому матчі проти "Десни". І з огляду на чутки про фінансові проблеми "Зорі", 2,92 мільйона євро за вихід у групу ЛЄ зайвими точно не будуть. Так само як і виплати за рейтинг клубу (нехай для "Зорі" з її 167-м місцем у рейтингу серед всіх клубів ця виплата навряд перевалить за 1 мільйон євро) і відрахування від телетрансляцій.

Ну а тепер про виплати за результати в групі Ліги Європи-2019/20. Кожна перемога тут оцінювалася в 570 тисяч євро, а нічия - в 190 тисяч. Вихід з групи з першого місця в сезоні-2019/20 збагачував команду на 1 мільйон євро, а вихід з другого місця - на 500 тисяч євро.

Від 280 тисяч до 32 мільйонів: скільки "Динамо", "Зоря" і "Шахтар" вже заробили за вихід в ЛЧ і ЛЄ

"Десна" - 280 тисяч євро

Найменше грошей собі гарантувала "Десна", якій для потрапляння в групу Ліги Європи потрібно буде пройти третій відбірковий раунд, а також раунд плей-офф. Обидва раунди будуть складатися всього з однієї зустрічі. Після цього "Десна" отримає стільки ж грошей, скільки і "Зоря", за винятком того, що чернігівського клубу в ТОП-200 команд Європи взагалі немає.

А ось у разі вильоту вже за підсумками третього відбіркового раунду до Ліги Європи "Десна" отримає 280 тисяч євро. За виліт на стадії плей-офф чернігівці отримають трохи більше - 300 тисяч євро. Які, правда, варто додати до вже отриманих 280 тисячам євро. Також чернігівці отримають і свою виплату від телетрансляцій. Але ця виплата не залежить від команди, а формується на основі рейтингу країни.

Від 280 тисяч до 32 мільйонів: скільки "Динамо", "Зоря" і "Шахтар" вже заробили за вихід в ЛЧ і ЛЄ

Таким чином в цілому чотири українські клуби вже заробили близько 40 мільйонів євро, навіть не почавши виступ в новому розіграші Ліги Чемпіонів і Ліги Європи. Та й підсумкова сума напевно виявиться вище. Але ось що навряд чи зміниться - так це різниця в доходах між командами. Адже вже зараз 80% від 40 мільйонів - це доходи "Шахтаря". Можна проілюструвати прірву між командами і по-іншому: "Десна" в свій дебютний вихід в єврокубки заробила в 100 разів менше, ніж "Шахтар".

Читайте також:

Новини партнерів

Вибухівка на "Мінській" в Києві була встановлена ​​між чебуречною та шаурмічною: подробиці
"Луцький терорист" спробував збити поліцейський дрон

Найпопулярніше за тиждень