Епідеміолог пояснила, чому не можна послаблювати карантин лише в окремих регіонах

Епідеміолог пояснила, чому не можна послаблювати карантин лише в окремих регіонах
Ексклюзив
Читать на русском

На думку Ірини Колеснікової, послаблення карантину в Україні було б доцільним і необхідним.

Народні депутати з фракції "Слуга народу" звернулись до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля із проханням розглянути можливість послабити карантин в тих регіонах, де поширення коронавірусної хвороби відбувається відносно повільно. Відповідну заяву на своїй сторінці у Facebook опублікував заступник голови фракції Вадим Струневич.

Своє звернення нардеп резюмував і тим, що кількість інфікованих у різних областях суттєво відрізняється. За його словами, у Києві хворих станом на 28 квітня – 1298 осіб, а у Херсонській області лише 88 випадків.

В той же час, завкафедри епідеміології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ірина Колеснікова в ексклюзивному коментарі APnews заявила, що прохання нардепа доцільне, проте не визнала такого поняття як "відносно повільне" поширення хвороби.

"Справа в тому, що не можна порівнювати абсолютні цифри. В Київській області і в Херсонській різна кількість населення. Питання навіть не в тому, скільки випадків коронавірусу зареєстровано, а в тому скільки людей всього протестовано, адже сьогодні нам вже відомо, що у контактних осіб, які не мають ознак жодного респіраторного захворювання, коли брали зразки, то ПЛР-тест підтверджував наявність вірусу. Тобто, є безсимптомний перебіг хвороби і говорити про те, що в якихось областях менше розповсюдження коронавірусу, ніж в інших, не можна.

Що стосується послаблення карантину, то можливо тестування населення за допомогою моноферментного аналізу дасть змогу виявити тих, хто вже перехворів і в цих умовах вже може бути обмеження", - наголосила епідеміолог.

На думку Колеснікової, послаблення карантину в Україні було б доцільним і необхідним, адже економіка країни падає, а у громадян закінчуються гроші. При цьому, важливо, щоб громадяни й надалі дотримувалися протиепідемічних заходів.

"Звичайно, що послаблення карантинних заходів доцільне, тому що економіка не може знаходитись такий тривалий час на «стоп сигналі», адже всім треба працювати, щоб було за що жити далі.

В той же час ми маємо пам’ятати про ті прості речі, яких треба дотримуватись і після того, як карантинні обмеження будуть зняті повністю", - заявила епідеміолог.

За її словами, карантин варто послаблювати по всій країні, а не лише в окремих регіонах, і робити це розумно.

"Я не можу говорити про доцільність послаблення карантину в окремих регіонах. Це треба робити по всій країні. І ці послаблення повинні бути розумними.

Наприклад, чому заборонено перебувати на свіжому повітрі? На відкритому повітрі неможливо заразитися, хіба що при тісному і тривалому спілкуванні.

Наступним кроком можна було б повернути торгівлю на відкритому повітрі. Тим паче, що погода дозволяє це зробити. Зрозуміло, що школи, дитячі садки, вищі навчальні заклади – це проблематично", - йдеться у повідомленні.

Раніше APnews повідомляв, чому ресторан Тищенка продовжує приймати гостей в період карантину і що там відбувається зараз.

Новини партнерів

Аналізи вже здав: Садовий через підвищену температуру пішов на самоізоляцію
У Чорнобильській зоні відчуження локалізували пожежу

Найпопулярніше за тиждень