Екс-голова Укренерго анонсував підвищення тарифів на електроенергію для населення

Екс-голова Укренерго анонсував підвищення тарифів на електроенергію для населення
Читать на русском

За словами Ковальчука, нову модель ринку електроенергії, яка була запущена 1 липня минулого року, не можна називати ринком

Колишній голова Укренерго Всеволод Ковальчук повідомив, що у зв'язку з тим, що потрібно перекрити накопичення боргів на ринку, ціни на електричну енергію в Україні різко зростуть, передає Радіо НВ.

"На ринку електроенергії велика криза неплатежів. Як увійшли на ринок з багатьма десятками мільярдів боргів за попередні періоди, так ще й приросло кілька мільярдів боргів за ці нещасні перші півроку роботи ринку", - сказав він.

За словами Ковальчука, нову модель ринку електроенергії, яка була запущена 1 липня минулого року, не можна називати ринком через надзвичайну зарегульованість і вплив держави через механізм покладання спеціальних обов’язків для забезпечення низької ціни для населення і через зелений тариф.

"Гарантований покупець на себе все натягує, натягує, щоби йому вистачило грошей розрахуватися з „зеленими“ і поставити електрику дешевше для населення, і йому не вистачає коштів - під 20 мільярдів дефіцит. На нас як на системного оператора також покладено законом і правилами частку відповідальності за ці суспільні обов’язки, через наш тариф компенсується левова частка компенсації "зеленим". Наш тариф через це стрімко зріс. Тобто наш тариф як те, що ми використовуємо на життя, не змінився, але додалися ці ринкові зобов’язання. Сукупна ціна на електрику спочатку зросла, потім трохи впала, але в цих умовах накопичуються борги, мільярди гривень на балансуючому ринку, мільярди гривень на послугах передачі електричної енергії, величезна заборгованість так званого "постачальника останньої надії", який має постачати тим, в кого зник нормальний контрактний постачальник. Великі державні підприємства, наприклад Вода Донбасу, досі не сплачують за електричну енергію", - зазначив він.

Новини партнерів

Слуга народу розглядає низку кандидатів на окремі посади в Кабміні
ВООЗ висловила стурбованість через брак засобів захисту від коронавірусу

Найпопулярніше за тиждень