Економісти пояснили, чому гривню "трясе" і яким буде курс долара зимою

Економісти пояснили, чому гривню "трясе" і яким буде курс долара зимою
Ексклюзив
Читать на русском

З наступного, 2021 року, курс долара може досягати 30 гривень за долар.

Ближче до зимового періоду і Нового року українці спостерігатимуть курс гривні до долара на рівні, передбаченому Державним бюджетом України, а саме 29.

Про це в коментарі редакції APnews розповів економіст Олег Пендзин.

Експерт також додав, що вже з наступного, 2021 року курс долара буде нестабільним, і може досягати 30 гривень за долар.

"В бюджеті на 2021 рік закладено курс долара 29,1. До кінця цього року ми побачимо поступову девальвацію гривні до курсу 29. В новий рік ми увійдемо з курсом 29, плюс-мінус пару десятих.

На наступний рік ми побачимо коливання курсу на рівні 29 – 30 гривень за долар. І це буде відповідати контрольним цифрам, закладеним до державного бюджету", - наголосив Пендзин.

Водночас, економіст Сергій Фурса пов'язує девальвацію гривні із співпрацею України та МВФ.

"Зараз ми бачимо тренд на ослаблення гривні, який формується перш за все через психологічний фактор і це проблема через співпрацю із Міжнародним валютним фондом. Поки що курс рухатиметься до 29 гривень за долар. Зараз є тренд в тому напрямку", - зазначив він.

Натомість, експерт з економічних питань Олександр Охріменко припускає, що ближче до нового року валютний курс може зазнати і ревальвації. За його словами, це пов'язано з психологічним чинником, адже люди ближче до Нового року здають валюту.

"Якщо говорити про період ближче до Нового року, то варто очікувати невеликої, але ревальвації. Як правило, перед Новим роком валюту здають, тому і відбувається ревальвація. Зараз же ми спостерігаємо девальвацію, хоча вона і прогнозована. Скоріше за все, уже в листопаді будемо спостерігати ревальвацію гривні до долара.

Що стосується цифр, то ближче до Нового року може бути долар по 28, навіть 27 з копійками. Кожного року постає така специфіка, яка призводить до ревальвації. Звичайно, що 20 – 25 не буде.

Якщо є в цьому потреба, то міняти долари можна зараз, але на сьогоднішній момент дуже багато на цьому не заробиш", - пояснив Охріменко.

"Що стосується жовтня, то долар по 30 не буде, звісно, але до 29 показник рухатиметься, це однозначно", - додав економіст.

Як повідомляв APnews, економіст пояснив, чому підвищення мінімальної зарплати до 5000 грн може загнати український бізнес у "тінь".

Новини партнерів

НАБУ подало скаргу на прокурора через закриття справи "Роттердам+"
Поранений у червні на Донбасі військовий помер у лікарні

Найпопулярніше за тиждень