Економіст пояснив, за якої умови пенсії українців підвищаться у кілька разів

Економіст пояснив, за якої умови пенсії українців підвищаться у кілька разів
Ексклюзив
Читать на русском

На сьогоднішній день ПФУ не в стані виконувати покладені на нього зобов'язання.

В Пенсійному фонді України за багато років утворилася "діра" у 200 мільярдів гривень, тому він не здатен виконувати покладені зобов'язання.

Про це в коментарі редакції APnews заявив економіст Олег Пендзин.

Зазначимо, що не так давно прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що невтішна демографічна ситуація призведе до того, що через 15 років держава не зможе виплачувати пенсії українцям.

Пендзин стверджує, що зменшення людей працездатного віку тут ні до чого.

"Зараз Пенсійний фонд в стані виплачувати пенсіонерам пенсії? На сьогодні дефіцит Пенсійного фонду більше, ніж 200 мільярдів гривень. Це практично половина реального бюджету.

Тобто, вже можна сьогодні стверджувати, що Фонд практично не в стані виконувати покладені на нього зобов'язання щодо гідного пенсійного забезпечення громадян і, власне, проблема не в тому, що у нас мало людей у працездатному віці", - наголосив він.

Інвестиційний банкір і фахівець відділу продажів боргових цінних паперів компанії Dragon Capital Сергій Фурса зазначив, що для того, щоб ліквідувати "діру" у ПФУ, необхідно збільшувати пенсійний вік громадян.

Це не єдине можливе вирішення проблеми. Економіст Олександр Охріменко нам пояснив, що спрощена система оподаткування створює підґрунтя для тих, хто обходить закон і платить податків менше, ніж повинен.

"Для того, щоб зникла діра у Пенсійному фонді треба ліквідувати спрощену систему оподаткування.

Я розумію, що це на сьогоднішній момент зробити нереально, але якщо ліквідувати спрощену систему оподаткування на загальну, тоді пенсії можна буде підвищувати як мінімум в два рази, а в майбутньому навіть і більше. Але на це ніхто не піде. Коли сьогодні говорять про те, що половина економіки працює в тіні, то десь так і є. Наразі дуже багато людей, в першу чергу ФОПи, як правило, або взагалі не платять зарплат або десь пів окладу мінімального. ЄСВ також платять тільки мінімальний. Так дійсно є.

Чому у Європі немає таких "дір"? Там немає спрощеної системи оподаткування, але у нас, в Україні жоден політик на таке не піде. Спрощена система оподаткування ніколи не дасть можливість вийти на нормальну пенсію", - розповів Охріменко.

Як повідомляв APnews, через 15 років грошей не буде вистачати на виплати навіть половині пенсіонерів.

Новини партнерів

Ніцой, Сенцов, В’ятрович. В 2019 році в українські бібліотеки закупили тисячі книг скандальних авторів
З 19 млн платять податки в ПФУ лише 11 млн: економіст пояснив, чому українці отримують низькі пенсії

Найпопулярніше за тиждень