Економіст пояснив, навіщо на неіснуючу вакцину від COVID-19 заклали в бюджеті 2,6 млрд грн

Економіст пояснив, навіщо на неіснуючу вакцину від COVID-19 заклали в бюджеті 2,6 млрд грн
Ексклюзив
Читать на русском

Олександр Охріменко в коментарі редакції APnews пояснив, що 2,6 мільярдів – це умовна сума, яку, скоріше за все, витратять не за призначенням.

В Державний бюджет на 2021 рік закладено 2,6 мільярди гривень на вакцину від коронавірусу, якої наразі немає. Постає питання – як розраховувалася така сума? Адже, якщо 2,6 мільярди поділити на приблизне населення України, то виходить, що на вакцину для однієї людини витратять трохи більше за 60 гривень.

Економіст Олександр Охріменко в коментарі редакції APnews пояснив, що 2,6 мільярдів – це умовна сума, яку, скоріше за все, витратять не за призначенням.

"Зараз "модно" розробляти вакцину, багато країн фінансують цей процес. Україна вирішила десь там приєднатися, але скоріше за все ця вакцина буде не потрібна так само, як і вакцина проти свинячого грипу. Поки її розроблять, виявиться, що вакцина вже не потрібна.

В даному випадку, я впевнений, що ці розрахунки дуже умовні, дуже приблизні і скоріше з все з державного бюджету ці гроші витрачатися не будуть. Можливо, якусь частину профінансують, а потім закинуть і скажуть, що не варто взагалі цим займатися", - припустив економіст.

Охріменко пояснив, що в бюджеті України кожного року є певна "незахищена" сума коштів, яку виділяють "на всяк випадок". Гроші на вакцину можна віднести саме до цієї класифікації.

"В Державному бюджеті завжди є таке поняття як "недофінансування", кожного року так. На сьогодні у нас недофінансування майже 120 мільярдів.

В бюджеті закладено те, що фінансується 100% - пенсії, зарплати вчителів – так, це фінансується 100%. А от такі витрати називаються "незахищеними".

Ситуація досить проста – бюджет можна витратити, а можна і зекономити. Відповідно, ці гроші або залишаються на наступний рік або використовуються в інших напрямках", - зазначив він.

Згідно із законом, сума на вакцину від коронавірусу мала б розраховуватися, виходячи зі статистичних даних МОЗ та медустанов, які фіксують рівень захворюваності по всій країні. За словами економіста, в даному випадку суму взяли "зі стелі".

"По закону повинен писатися лист в Міністерство охорони здоров’я. Водночас, МОЗ пише лист відповідним установам. Лист на лист, потім виходячи з цих документів повинні розрахувати оптимальні, справедливі витрати.

На практиці все це робиться примітивно: пишеться один лист, другий, потім потрапляє цей лист до якоїсь дівчинки, яка взагалі ніякого відношення до цього не має і вона бере цифри "зі стелі".

Звісно ж, не виключаємо ймовірність, що гроші ці підуть "по руках", - підсумував економіст Олександр Охріменко.

Раніше APnews, як нардепи розтрощили бюджет українців на 2021 рік.

Новини партнерів

Стали відомі номінанти на звання кращих гравців Ліги Чемпіонів
Банда Яремчука проти "хлопчиків" Луческу: прогноз на матч "Гент" - "Динамо" в Лізі Чемпіонів

Найпопулярніше за тиждень