Екологія України з початку року зазнала збитків на 2 мільярди: найбільше страждає земля

Екологія України з початку року зазнала збитків на 2 мільярди: найбільше страждає земля
Читать на русском

Найбільше шкоди було заподіяно земельним ресурсам – збитки сягають 1 млрд грн.

Порушники природоохоронного законодавства з початку 2021 року завдали довкіллю України збитків у розмірі понад 2 мільярди гривень.

Про це повідомив голова Держекоінспекції Андрій Мальований, передає APnews.

За його словами, протягом трьох кварталів цього року Держекоінспекція склала понад 35 тисяч протоколів про адміністративні порушення, притягнувши до відповідальності майже 32 тисячі осіб. За матеріалами ДЕІ відкрито понад 400 кримінальних проваджень.

Найбільше шкоди було заподіяно земельним ресурсам, що завдало збитків у 50% від загальної суми. Це понад 1 мільярд гривень, що у 2 рази більше, ніж за весь минулий рік.

Мальованій наголосив, що засмічення та забруднення земель залишається, на жаль, однією з найзбитковіших для довкілля проблем.

Також він назвав основну причину цього явища – це застарілість та недостатність інфраструктури поводження з відходами у територіальних громадах України.

Наголошується, що третина полігонів на території нашої держави не відповідає екологічним вимогам. Внаслідок їх переповненості побутове сміття вивозиться у непризначені для цього місця. В результаті це спричиняє забруднення ґрунтів, водойм, загибель тварин.

"Попри проведення реформи з децентралізації, створення інфраструктури поводження з відходами все ще залишається для більшості територіальних громад надскладним завданням. Виправити цю ситуацію дозволить законопроект №2207-1д "Про поводження з відходами", який очікує на ухвалення у другому читанні.

Одна з вимог законопроекту - створення мережі муніципальних пунктів роздільного збирання для різних видів побутових відходів. Це дозволить гарантувати достатню кількість матеріалів для вторинної переробки, що, своєю чергою, привабить у сферу інвестиції. Бізнес буде зацікавлений у будівництві сміттєпереробних та сміттєспалювальних заводів.

Окрім того, проект закону вводить розширену відповідальність виробника - зобов'язання щодо переробки відходів, які утворюються в результаті використання продукції. Це дозволить зменшити навантаження тергромад щодо поводження з відходами.

Сподіваюсь, що ухвалення законопроекту відбудеться вже найближчим часом, і Україна нарешті перейде до сталого поводження з відходами", - наголосив голова Держекоінспекції.

Нагадаємо, як повідомляв APnews, еколог пояснила, чим обернеться для України зникнення зими.

Новини партнерів

В Україні анонсували масову індексацію пенсій - кому збільшать виплати
Зеленський указом помилував десятки злодіїв, наркодилерів і дезертирів. Документ

Найпопулярніше за тиждень